Творбите на художници от 63 държави и 5 континента ще бъдат изложени в залите на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна от 1-ви до 31-ви юли 2019 и достъпни за продажба чрез арт галерия Le Papillon. Това ще стане по време на второто издание на Международно триенале „Духът на Акварела” – с главни организатори Фондация „Международно Акварелно Общество – България“,  Арт Галерия Le Papillon, в партньорство с Художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна.

Варна става център на световното акварелно изкуство за един месец и е своеобразен празничен град на акварела.

Първото издание през 2016 г. не само бе отличено с наградата на  AwARTs, но и получи много висока оценка по света. В резултат на това през 2019 г. има почти 200% увеличение на кандидатурите за участие. Международно жури от световно известни имена, като Станислав Золадз (Швеция), Али Абас (Пакистан), Кирил Божков (България), Лю Уи (Китай), Стела Кенфийлд (България/САЩ), Пламена Рачева (Директор на ГХГ – Варна) и Селма Тодорова (куратор на проекта, президент на IWS Bulgaria), се справи с нелеката задача от 846 творби да избере 360 от 63 страни, които българската публика ще има възможността да види в Художествена галерия „Борис Георгиев”.

Гостуват картини на легенди в акварела, между които Дейвид Тейлър (Австралия), Ангъс Макюън (Шотландия), Линда Дол (САЩ) и нашите класици Александър Поплилов и Ненко Токмакчиев.

Форматът на това издание на Международното триенале включва Фестивал на акварела от 01 до 05 юли 2019 г. с демонстрации на живо, пърформанси и дискусии, за които са поканени както известни български акварелисти, така и автори от световна величина от различни части на света –  Китай, САЩ, Хонг Конг, Тайван.т.н., изложба в Художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна от 1-ви до 31-ви юли и традиционно последваща пътуваща изложба в 8 избрани галерии в някои от най-големите градове на България.

Една от съпътстващите изложби на Триеналето е изложбата „Път“ на Андриан Бекяров представител на класическата акварелна живопис, в изложбената зала на Арт Галерия Le Papillon.

Като част от съпътстващата програма на международното триенале на акварела, в арт галерия Le Papillon ще се проведат и два майсторски класа, където лектор е световно признатия български акварелист Андриан Бекяров.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара