Изложбата „Аз, Катя” се откри в Мраморното фоайе на НДК. Експозицията е част от събитията, с които дворецът на културата, съвместно с близки и приятели на Катя Паскалева, почита 70-годишнината от рождението на един от най-блестящите таланти в българското кино и театър.

2015_1126_0038

 

Освен изложба в памет на легендарната актриса на екран вече е филмът „Катя Паскалева. Последната роля“, а книгата на Георги Тошев „Катя Паскалева, жените в мен“ ще има премиера следващата седмица.

2015_1126_0044

„Аз, Катя” разкрива тайната страст на Паскалева – рисуването и може да бъде видяна в НДК до 4 декември. Тя включва 23 нейни картини, рисувани с акварел върху хартия, непоказвания досега нейн портрет, създаден от Георги Божилов-Слона, наречен „Любов”, и още една картина на художника – „Портрет на Катя”. Посетителите ще видят и 12 черно-бели портретни фотографии от нейни знакови кино роли – „Козият рог”, „Вилна зона”, „Аз, графинята”, „Звезди в косите, сълзи в очите” и други, достигнали до публиката, благодарение на Българската национална филмотека и Държавния архив.

2015_1126_0056

Специално за изложбата Боян Радев предостави три картини на Златю Бояджиев от личната си колекция, на които художникът е изобразил своето виждане за Катя.

2015_1126_0045

„Паскалева не е избрана за ролята на Мария в „Козият рог”. Била е избрана друга актриса. Стефан Мавродиев кани Методи Андонов в Пазарджишкия театър, където тогава Леон Даниел поставя своята пиеса „Както ви харесва” и там режисьорът вижда Катя Паскалева на сцената. За секунди решава да й даде ролята. А накрая на спектакъла казва: „Ех, че хубаво. Така се прави театър!”, разказа Мирослав Боршош, директор на НДК.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара