Уникален за България аукцион с шедьоври на Лотрек, Пикасо, Паскин и други майстори-класици ще привлече вниманието на колекционери от цял свят в неделя, 17 юни, в столичната галерия „Класика“.

Аукционът е озаглавен „По следите на Жената-котка…”, съобщава организаторът д-р Георги Генов. Част от творбите ще бъдат показани и по време на Осмото издание на Медийните Оскари 2018 във Военния клуб на 15 юни, а три от картините на стари български майстори, осигурени от Съюза на галеристите, ще бъдат подарени на наградените журналисти.

Картини за милиони вече са изложени в столичната галерия „Класика“, като само шедьовърът на Тулуз Лотрек – „Жената котка“ е на стойност над 300 000 евро, твърди историкът д-р Георги Генов. Той е дал цяло състояние, за да откупи картината на Лотрек от колекция в Истанбул, съобщава неговият духовен баща и мецанат акад. Васил Гюзелев.

„Жената котка” е била някога притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на Борис III.
Историкът д-р Георги Генов работи в секция „Македонски въпрос“ към БАН и е създател на галерия-музей „Класика“, която вече 27-години е лидер в културния живот на София. Освен галерията, той има и издателство, две книжарници (едната в Охрид), завод за вино и фабрика за цигари, ателиета и др. По време на почивките си на Охридското езеро посещава средновековните паметници на Крали-Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания. Ръководи научни експедиции до там, а в момента живее в Париж, където изгражда третата си галерия. Целта му е да направи български културни центрове в Торонто, в Охрид и в Париж. Той и академик  В. Гюзелев направиха дарения на Софийската и Видинската община, където е роден Паскин, на три оригинала от великия художник.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара