Изложбата „Италианската мода – родена от мечти”, посветена на историята на италианската мода, ще бъде показана от 16 септември до 18 октомври в „Бална зала” на Националната галерия – Двореца. Събитието е по инициатива на Италианския културен институт.

Mariella Burani folk

Експозицията е организирана под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и ще бъде официално открита от  посланика на Италия Марко Контичели.

FontanaИзложбата в София е един от многото етапи от световно турне, част от което са Fashion Institute of Technology Museum в Ню Йорк, Ara Pacis в Рим, Токио и Сао Паоло, и се осъществява благодарение на Културната Асоциация Stile Promo Italia и Компания Galgano&Tota.

Историята на италианската мода е представена в колекцията чрез авторски облекла, изразяващи любовта към естетиката на 19 от най-изявените италиански дизайнери: Джорджо Армани, Алесандро Анджелоци, Ренато Балестра, Лаура Биаджоти, Мариела Бурани, Роберто Капучи, Франко Чамбела, Енрико Ковери, Джанфранко Фере, Марела Ферера, Сестри Фонтана, Ирен Голицына, Раниеро Гатинони, Гай Матиоло, Виничо Пайаро, Валентино, Версаче, Ида Фери, Лука Литрико. „Благодарение на своите именити дизайнери, Италия повлиява вкуса към модата на хиляди хора по света.

ciambella 3

Тази изложба предлага бърз обзор в омагьосаната гора на италианските стилисти, но има за цел най-вече да стимулира размисъла върху причините, довели до разцвета и успеха на идеите, освен на хората”, споделя г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София.

Renato Balestra 097E7358

Експонатите в изложбата включват 22 тоалета – модни шедьоври, както и два модела, ушити наполовина, които показват наслагването на миниатюрни знаци, плод на десетки разработки и проби. Голяма част от темите в колекцията носят имената на различни луксозни тъкани и цветове, емблематични за съответния дизайнер или ключови за модела-експонат: „Червено Валентино“, „Синьо Балестра“, „Метална нишка“, „Органза“, „Тюл“, „Дантела“, „Сатен“, „Шантунг“, „Кадифе“.

Renato Balestra PhMSerri_SRR_7108 (2)Любопитни са и темите: „Лазерно кроене на живо“ – най-модерният начин за разкрояване на всякакъв вид тъкан; „Тафта ермезино“ – плат, ръчно тъкан на станове от XVI век, използван единствено от Роберто Капучи. Исторически препратки има и с „Изкуството на бродерията” и „Бродерия и апликация“ предвид факта, че дамският гардероб векове наред е бил изработван на ръка.

Съществена роля за развитието на италианската висша мода в исторически план имат киноиндустрията и холивудските звезди. Сред модните експонати в изложбата са тоалети, носени от София Лорен, Ава Гарднър, Елизабет Хърли, Мила Йовович, Наоми Кембъл и Бианка Балти. За първи път ценителите на модата в София ще могат да видят, събрани на едно място, толкова много изящни рокли – дело на прочути дизайнери и носени от световни знаменитости.

По време на изложбата ще бъде излъчено видео с интервю на Алесия Тота с последната от Сестрите Фонтана – Микол – починала юли т.г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара