Санкт Петербург, Хавана, Ню Йорк, Венеция… Тези вечни градове са във фокуса на някои от най-известните фотографските серии на световния фотограф Алексей Титаренко.

Брайънт Парк, Ню Йорк, 2004
Сребърно-желатинов тониран отпечатък, ръчно изработен в лабораторията на автора, единично копие

От 30 юни специално селектирани за българската публика кадри от четирите серии ще бъдат показани в изложбата “Град на сенките” в Национална галерия – Двореца. Самият Алексей Титаренко ще гостува в София между 14 и 16 юли по покана на ФотоФабрика, като тогава ще има възможност за среща и разговор с него.

В присъствието на фотографа ще бъда представена и фотокнигата “Между сенките”, която включва негови фотографии и стихове на български поети.

Откриването на изложбата е на 30 юни (четвъртък) от 18:30 в Национална галерия Двореца.

Баба и внуче, Санкт Петербург, 1992
Сребърно-желатинов тониран и състарен отпечатък, ръчно изработен в лабораторията на автора, единично копие

Сборната експозиция “Град на сенките” включва кадри от едноименната легендарна серия, заснета в Санкт Петербург в периода 1991-1994 г., кактo и от “Венеция” (2001-2008), “Хавана” (2003-2006) и “Ню Йорк” (2004-2022). Фотографиите са ръчно проявени от самия Титаренко в личната му лаборатория. Не малка част от принтовете са единствени копия.

Момче, Санкт Петербург, 1993
Сребърно-желатинов тониран и състарен отпечатък, ръчно изработен в лабораторията на автора, единично копие

Алексей Титаренко е известен с това, че снима на филм и копира ръчно. Фотографските му методи на работа не са просто техническо средство, а част от личния му стил като артист.

В книгата “Разговори за фотографското изкуство” на Николай Трейман и Цочо Бояджиев двамата коментират точно тази майсторска работа в тъмната стаичка на фотографа, която води до впечатляващите резултати във всички фотографии на Титаренко. Както казва Николай Трейман, “това е пълноценно осъществяване на аналоговия потенциал” с въздействие, което се усеща особено силно, когато човек има възможност да разгледа тези фотографии на живо.

Двойка, Венеция, 2006. Сребърно-желатинов тониран отпечатък, ръчно изработен в лабораторията на автора

Цялата експозиция носи заглавието на един от фотографските корпуси на Алексей Титаренко, който е сред работите му, поставили го на световната фотографска карта.

“Град на сенките” (1991 – 1994) запечатва обществената и държавническа ентропия в многомилионна Русия в отчаяния ѝ опит да скъса с абревиатурата “СССР” и да поеме в нова посока. Снимките от серията са създадени след разпадането на Съветския съюз, когато хиляди хора в Санкт Петербург са на ръба на оцеляването, а някои и губят живота си, заради липса на базови условия за живот и бум на престъпността.

Идеята се ражда неочаквано, но безкрайно естествено, докато Алексей Титаренко наблюдава съгражданите си, които постепенно губят човешкия си облик, погълнати от отчаяние. За да документира катастрофата, Титаренко прави улични снимки с продължителна експозиция, които са ярка метафора за хората като сенки.

Алексей Титаренко е роден в Ленинград (днешен Санкт Петербург) през 1962 г. Започва да снима на 9, а на 16 вече успява да придобие професионална диплома за фотожурналист от Ленинградския държавен университет. В същата година се присъединява към независимия фотографски клуб “Зеркало” (“Огледало”) и прави първата си самостоятелна изложба.

През 1983 г. завършва магистратура Кино и фотографско изкуство в Ленинградския културен институт. Започва работа по корпуса от работи “Номенклатура на знаците”, коментиращ и осъждащ подтисническия апарат на комунистическия режим.

Първата му самостоятелна изложба в Западна Европа е в Париж през 1989 г.

След разпадането на Съветския съюз Алексей Титаренко създава няколко фотографски серии в родния си Санкт Петербург, документиращи случващото се по това време с Русия и народа ѝ. Именно тези работи му печелят международно признание и го правят един от най-разпознаваемите и значими съвременни фотографи в световен мащаб.

Работите му са притежание на някои от най-големите музеи в Европа и Америка, включително: Руския музей (Санкт Петербург); музей Гети (Лос Анджелис); Филаделфийския музей за изящни изкуства; музеите за изящни изкуства в Бостън, Кълъмбъс, Хюстън, Сан Диего; Европейския дом на фотографията (Париж) и много други.

От 2014 г. Алексей Титаренко живее и работи в Ню Йорк.

Още информация може да намерите на https://www.facebook.com/fotofabrika.festival.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара