В изисканото художествено пространство на галерия “Арте” многоликият културен живот на столицата беше разнообразен вчера с платната на един от най-добрите ни съвременни художници – Николай Янакиев.

В изложбата, озаглавена “Състояния”, тайственият образ на жената се реализира пред зрителите с помощта на тринайсетте варианта на композицията “Момиче пред огледало”, които представят различни емоционални състояния, постигнати със сложното съчетаване на багри, форма, светлосенки, цветни петна и релеф, така характерни за творчеството на Николай Янакиев. „Момиче пред огледало“ е нарисувана отдавна и е показана само веднъж в България и Швейцария. Картината фигурира на възпоменателна марка за автора, издадена от „Who’s Who in international art“, Лозана, във връзка с включването му в справочника за 96/97 година.

Художникът е роден в Дупница, но живее и рисува в София. Възпитаник е на Средното художествено училище за изящни изкуства в София и на Националната художествена академия, която завършва в класа на професор Светлин Русев със специалност живопис.

Става член на Съюза на българските художници веднага след дипломирането си през 1981 година и активно се включва в изложби, международни пленери, биеналета и симпозиуми по живопис, като отвсякъде се връща с награди.

В дългия си съзидателен път Николай Янакиев има над седемдесет самостоятелни изложби в страната и извън граница. Негови картини са излагани в цял свят, а миналата година картината му “In the Studio” се продава в престижната аукционна къща “Christie’s” на цена пет пъти по-висока от обявената. Така Николай Янакиев става първият съвременен български художник, успял да продаде свое платно след наддаване на колекционери от цял свят.

По силата на индивидуалната си творческа природа, постоянно дирещ нови и дръзки форми на своето вдъхновение, Николай Янакиев успява по магичен начин да пресъздаде чувствения образ на жената като една капризна извивка с характер, тихи копнежи, страсти и страдания.

Изложбата “Състояния” можете да посетите до 25 март в новото художествено пространство на галерия “Арте” – ул.“Бузлуджа” 31 в София.                                                 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара