„Вдовицата Клико” е името, под което Барб-Никол Клико Понсардин развива наследената от покойния си съпруг Къща за шампанско. Избите на Veuve Clicquot и до днес са в емблематичния за пенливото вино град Реймс.

Мадам Клико е известна като гранд дамата на шампанското. Сред доказателствата за бизнес нюха и иновативното мислене на вдовицата са измислянето на ремуажа, яркото жълто на емблемата на марката, създаването на vintage букети за шампанските вина, личните й срещи с клиентите и покоряването на руския пазар.

В нейна чест Veuve Clicquot всяка година връчват награда на една изключителна съвременна жена с иновативно виждане, независимо от нейното поприще. Тя получава свое собствено шампанско от избата, което носи името й върху етикета.

През 1798 година в катедралата в Реймс Барб-Никол Понсарден казала „да“ на Франсоа Клико, наследник на богата фамилия лозари и винопроизводители. 7 години след сватбата обаче съпругът й починал, оставяйки Никол, едва 28-годишна, вдовица, с дете и бизнес на ръце – семейно имение, много декари лозя и огромна изба – цели 18 километра под земята.

Никол решила да вземе всичко в свои ръце и предизвикала недоволството на обществото в Реймс – там хората смятали, че жена дори не трябва да влиза в избите, защото виното ще стане на оцет.

Тя обаче запретнала ръкави и работила здраво – обикаляла лозята, за да следи качеството на гроздето, слизала в избите, за да контролира температурата, инвестирала печалбите в закупуване на най-добрите лозя на Шампан. Водела си записки, които се пазят до ден днешен в архивите на Къщата. Винаги повтаряла:

„Има само едно качество – най-доброто“.

С търговския си нюх успяла да превземе и руския пазар. За вдовицата в столицата на Руската империя – Петербург, работел един умен мъж – мосю Луи Боне. Пишел й, че тамошните аристократи изпитват огромно удоволствие от гледката на пенещото се шампанско. Известно е неговото писмо от 1806 г.: „Съобщавам ви радостна новина. Царицата е бременна. Ако роди престолонаследник, в тази огромна страна ще бъде изпито море от шампанско. Само не казвайте никому нито дума, защото конкурентите ни могат да се възползват.“ Мадам Клико натоварила кораб с 10 хиляди бутилки шампанско и го изпратила към Русия. Руснаците полудели по качественото й шампанско. Проспер Мериме пише: „Мадам Клико напои Русия. Тук наричат виното й кликовское и не искат да знаят за друго.“ Доставките за Русия достигнали 25 хиляди бутилки годишно.

За да подобри качеството на вината си, тя измислила ремуажа – голямата й заслуга към всички производители на шампанско. През 1816 г. изобретила начин да отстрани утайката от дрождите в шампанското и то да изглежда прозрачно. Дотогава пенливото вино, открито от Дом Периньон, било мътничко. Мадам Клико се сетила да пробие дупки в една кухненска маса и да застопори в тях бутилките под ъгъл с гърлото надолу. На определен период бутилките се завъртали с няколко градуса. Така утайката се събирала над временната запушалка. Накрая гърлото се поставяло в лед и утаените дрожди замръзвали. После работниците махали временната тапа и леденото парченце изхвърчало навън. Бутилките се доливали и им се слагала постоянната запушалка.

Шампанското в тях било кристално чисто.

А после дошли цветните етикети, които рязко я отличили от конкуренцията й, използваща скучни черно-бели надписи. И до днес Veuve Clicquot грее в ярко жълто.

Мадам Клико е желязна до края на дните си. Виждайки, че съпругът на дъщеря й е безнадежден комарджия и пияница, тя оставя семейството без наследство и продава бизнеса си на близкия си сътрудник Едуард Верде. Оттегля се от активна работа, но до края на дните си помага на Veuve Clicquot. Умира през 1866 г. на 89-годишна възраст.

През 1987 г. шампанското Veuve Clicquot става част от концерна LVMH Louis Vuitton Moet Hennesy.

Духът на Мадам Клико е жив в Шампан.

Резиденцията Veuve Clicquot Ponsardin – Hotel du Marc, е отворена за всички желаещи. Старинната сграда е Мадам Клико е известна като гранд дамата на шампанското построена по указания на самата баронеса Никол, за да посреща гости. Скърцащите подове, антикварните мебели в стаите – 5 на брой, дългите закуски на още по-дългата маса, застлана с твърдо колосана покривка, кухнята с големината на конюшня, разкошните интериори и разбира се – портретът на основателката в една от гостните, създават невероятна атмосфера. За вечеря гостите получават специална бланка: „Вдовицата Клико има честта да ви покани…“. И естествено, навсякъде в хотела се лее шампанско.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара