Трудно е да се измисли нещо ново за Парижкото изложение на шоколада, но френският майстор Дамиан Видал намери начин, като представи продукт с най-лютата чушка в света, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Освен традиционни съставки като малина, касис и маракуя, неговите бонбони съдържат и Каролина Рийпър, най-лютата чушка в света според Книгата на световни рекорди на Гинес.

Шоколатиерът успява да сложи точното количество от нея – да се усети, но да не е прекалено много и натрапчиво.

Японски туристи и други посетители на специализираното изложение в Париж смело опитаха лъскавите, но и люти шоколадови топчета. Никой обаче не ги изплю.

“Ммм, едновременно е сладко и пикантно. Но не е прекалено пикантно, вкусът е мек“, споделя японската студентка Хитоми Ебитани.

Французойката Жюстин Боно е на същото мнение. „Наистина е хубаво, добра изненада, лютото се усеща накрая“, казва тя.

Дамиан Видал – награждаван майстор-сладкар, работил в най-добрите парижки ресторанти, и участвал като „млад талант“ на изложението в Париж – казва, че е търсил точно този забавен ефект: сладко и нежно в началото, а след това  да се усети и пикантна експлозия, преминаваща за няколко минути.

“Трябваше да пробваме няколко рецепти, да направим няколко опита, за да намерим правилният баланс, който да се хареса на най-много хора“, каза той.

Френските домакинства изяждат средно 13,2 килограма шоколад на година, показват данните на шоколадовата индустрия в Париж, цитирани от Ройтерс.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара