Произходът на праза ни отвежда в Древен Египет, където е бил култивиран още по времето на Хеопс. Като специална награда фараонът е предлагал праз в златни съдове на своите храбри воини. Няколко века по-късно, по времето на Нерон, отново се отдава предпочитание към праза. Той е познат и със своите целебни качества в случай на болно гърло. Като братовчед на лилията, празът е изрисуван върху френското знаме по време на монархията и представя официално страната на галите.

leek-249634_640

Празът е зеленчук, който лесно се приспособява към най-различни видове почва. Обикновено е и по-евтин от редица други „по-престижни“ събратя. Калориите, които съдържа, са 40 на 100 грама.

Известен диуретик, празът е отличен унищожител на токсините

в организма. Но колкото и да ни е познат, хубаво е да знаем:

•  Да го купуваме на кило или на връзки, но винаги
цял.
•  За да го запазим пресен по-дълго време, не трябва да го белим и почистваме веднага, а да го съхраняваме с корените.
•  Да не варим праза дълго време – той е богат на минерали и би ги загубил.
•  За предпочитане е да го варим на пара.
•  Китайски начин за приготвяне – нарязан на малки парченца се запържва за кратко в малко масло.
•  За да изглежда добре, голямо значение има нарязването на праза преди готвене:

1.  НА СИТНО – разрежете по дължина бялата част в разстояние на 4-6 см и след това напречно на фини парченца. Използвайте така получените перца за гарнитура към бяло месо или риба, след като го задушите в масло и малко вода.

2.  НА КВАДРАТЧЕТА – използва се и бялата, и зелената част. Срежете праза по дължина и след това напречно на равни, 2 х 2 см, парченца. Употребете получените квадратчета за супа.

3.  ПО СЕЛСКИ – нарежете бялата част на четири парчета по дължина, след което на осем и т. н., а след това напречно, на около 3-4 см дълги части. Използвайте за чорби, за подобряване вкуса на печена риба, към печени картофи.

leek-777391_640

4.  НА КРЪГЧЕТА – нарязан на кръгчета в бялата и малко от зелената си част, празът изглежда красиво в супи, крем-супи, огретен, сосове.

5.  НА СНОПЧЕ – нарежете напречно праза на парченца, дълги 7-8 см, свържете ги с конец на снопче по 5-6 броя заедно и използвайте за придаване на добър вкус на сосове, супи, към печено месо.

6.  НА ПРЪЧИЦИ – нарежете бялата част на парчета от по 5-6 см дължина, а след това ги цепнете по дължина на четири. Използвайте така нарязания праз за пиле фрикасе или към печена риба.

7.  НА ЦИЛИНДЪРЧЕТА – нарежете бялата част на парченца, дълги 3 см. Употребете за супи, огретен или към печено месо – кавърма, кебапи.

8.  ЗА БУКЕТ ОТ ПОДПРАВКИ – разрежете напречно по- дълги парчета праз, след което ги срежете на две, но оставете външния лист цял. Пъхнете в процепа клонче мащерка, дафинов лист, клонче магданоз, листа от целина, след което завържете стегнато с конец. Използвайте получения букет за ароматизиране на сосове или супи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара