Готвенето повдига самочувствието на жената , в топ 5 на любимите готвени ястия за българина са пиле с ориз, пиле с картофи, мусака и шопска салата. Българите харчат под под 10 лева за ястие, което готвят сами.

Това показват резултатите от скорошно проучване за хранителните навици на българите, направено по поръчка на MAGGI. Изследването е проведено сред 1000 жени на възраст 25-45 години от големи и средни градове, които живеят в домакинства с 3+ членове и готвят 3 пъти в седмицата или по-често.

Според данните за 92% от дамите готвенето е от изключителна важност, тъй като им помага да се чувстват ценни и признати от своето семейство. Българката вярва, че е важно да готви за близките си (94%) и се чувства удовлетворена, когато го прави (93%). Средната цена, която харчим за приготвянето на предпочитаните ястия обикновено не надвишава 10 лв., с които готвим предимно ястия с месо (30%) и салати (17%). Едно от най-често приготвяните ястия е пиле с картофи на фурна (3 пъти месечно). В топ 5 на любимите ни гозби се нареждат традиционните ястия пиле с ориз, пиле с картофи, мусака и шопска салата. Любимото ни пиле с картофи ни струва средно 8,1 лв., пилето с ориз – 7,7 лв., а за продуктите, необходими за приготвянето на мусака, плащаме 7,4 лв.

Освен емоционалните ползи, които носи, готвенето допринася и за по-голям контрол над бюджета на домакинството – сами избираме продуктите, контролираме тяхното качество и количество и не на последно място избираме каква цена да платим. Именно тези ползи са причината респондентките да твърдят, че готвенето за семейството им е важно за тях (94%), и е култура (87%).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара