В последните няколко години започнахме да се замисляме колко са важни пчелите за живота ни. Те бяха обявени за най-ценните същества на планетата и съществуването им е от ключово за всички останали живи организми, най-вече – за хората. Без пчели няма храна или поне доста по-малко. Тези малки жужащи животинки безкористно опрашват над 100 важни за нас растения. В това се включват повечето плодове и зеленчуци, голяма част от ядките, билките и подправките, които консумираме всеки ден. От друга страна, те са “виновни” за опрашването на фуража, с който храним животните си. Без тях всичко това… изчезва.

“Ако пчелите изчезнат, човечеството може да просъществува само 4 години след това” – Алберт Айнщайн

И това, без да споменаваме, че ни дават едни от най-полезните “суперхрани” на земята – медът и всички други пчелни продукти като пчелен прашец, прополис, пчелно млечице, перга и т.н.

Пчелите са нашите малки герои, които не оценяваме! Но по-лошото – успешно ги “убиваме”! Заради човешката дейност в последните 15 години, в световен мащаб смъртността на пчелите достига до 45-50% годишно. В България проблемът също е сериозен. У нас не само пчелите,

но и пчеларите са “изчезващ” вид.

Българските пчелари понасят големи загуби всяка година заради натравяния с пестициди, от това следва ограничение на подходящи места за отглеждане, а за капак – унизително ниски изкупни цени на продуктите им. Според доклад на ЕК от 2018 година, 1/3 от българските пчелари планират да се откажат до 2022. Това означава, че ни предстои голям недостиг на “опрашители” на нашата природа.

Ние обаче вярваме, че има начин да променим тази тенденция. Ако всеки от нас подкрепи 1 български пчелар и то не безвъзмездно, а просто купувайки техните “супер” продукти на честна цена, те няма да се откажат и пчелите няма да изчезнат.

Ние сме “Истински мед”, екип от млади, технологични хора, които вярват, че могат да направят разлика в тази ситуация. Наша мисия е да помогнем на българските пчелари, които

създават истински, вкусен мед.

Това ще увеличи популацията на пчелите и ще запази баланса в природата у нас.

Нашата програма “Осинови кошер” има за цел да подкрепи добрите и иновативни български пчелари, като изгради връзка между тях и потенциалните клиенти/поддръжници на техния занаят – пчеларството. Чрез програмата всеки може да получава качествен и истински мед, да се докосне до пчеларството с посещение на подкрепения кошер и да получи удовлетворение за включването си в спасяването на българските пчели.

Ползи за всеки участник: месечни доставки на

100% истински мед,

посещение за семейството при подкрепения пчелар, сертификат за подкрепата, име на пчелата майка, малки подаръци и персонализирани етикети за меда. Пълната информация може да намерите на: https://istinskimed.bg/osinovi-semeen-kosher/

“Осинови кошер” е начин да помогнеш на пчелите, като подкрепиш техните верни стопани – пчеларите. В края на деня всеки един от нас има нужда от тези малки, работливи създания и това е начин да им кажем “Благодаря!”

В условията на извънредно положение се запитахме с какво можем да сме полезни сега. Отговорът е

тайната на пчеларите

за тяхното непоклатимо здраве. Събрахте 3 продукта, които са сред най-силните имуностимуланти в природната медицина. Комбинацията от мед, пчелен прашец и прополис може да поддържа здравето на цялото семейство през цялата година. С помощта на нашите пчелари събрахме ценни и полезни рецепти с пчелните продукти, които всеки избрал този пакет, ще получи като подарък! (https://istinskimed.bg/honey/pchelni-produkti/)

Повече за проекта и екипа може да видите на www.istinskimed.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара