Възрожденецът Найден ГероВ (1823-1900), автор на първата българска любовна поема „Стоян и Рада“ и на многотомния „Речник на живия български език“, обичал храни, приготвени от прочутите копривщенски картофи и от вкусното копривщен­ско сирене. Когато бил руски дипломат в Пловдив, той посрещал много гости вкъщи и никога не се притеснявал с какво ще ги почерпи. В мазето винаги имал хубави картофи санте, консервирано овче кисело мляко, овче сирене в делви, консерви­рани манатарки, затворено в буркани овче месо, сушени мушмули, круши и сливи – това, което ражда песъчливата копривщенска земя.

images

И, разбира се, 50-градусова ракия от горски джанки

Найден Геров обичал често да посещава родния си град Копривщица. Заседявал се в двора на църквата „Успение Богородично“ на разговор с коприв­щенските първенци Доганови, Тъпчилещови, Маджарови, Каблешкови и винаги им искал отчет какво са направили за доброто на балканското град­че. Самият той дал родната си къща за училище. След време, когато станал първият руски вицеконсул 8 Пловдив, изписал много книги от Русия за копривщенските деца и пратил в Одеса и Москва дос­та от тях да получат по-ви­соко образование. Любен Каравелов пише в мемоарите си, че без Геров Копривщица е щяла да остане обикновено планинско село.

Макар че бил заможен, Найден Геров обичал да пести. На това той научил и съпругата си Мария Пулиева, която е от богатия род на Евлоги и Христо Георгиеви.

photo 3

 

За известно време в дома на Геров домакинството поддържала

баба Иванка Ботйова майката на Христо Ботев.

Тя често казвала на Геровите деца: „При тези имиши (сушени плодо­ве) какви бонбони чакате от баща си?“
photo 6Найден Геров уважавал дълбоко Иванка Ботйова заради честния й характер и заради пестеливото харчене на пари за храна. Когато дъщеря му Рада се заженила за един от големите ни политици – Теодор Теодоров (в чиято къща днес се нами­ра Руският клуб в София), Геров й казал, че неслучайно е оцелял след дълги години гладуване в Русия. Докато бил студент там, той не хапвал друго освен варени или печени картофи и сушени плодове.

Наследник на Геров – биз­несменът Камен Николаев, твърди, че е нат­рупал имота си благодарение на пословичната пестеливост на рода. Николаев помни от баба си Рада – дъщерята на Найден Геров, няколко рецеп­ти, които разкриват вкусове­те на известната възрожден­ска фамилия.

Копривщенско сирене, от което стават много манджи

Най-доброто е от небито овче мляко. Млякото се слага на много тих огън и щом се стопли (да търпи пръстът), слага му се парченце сирене или готова мая за сирене, размита с малко мля­ко. На 2 литра се слага мая колкото лешник. Млякото с маята се слага на топло място нас­трани от огъня и се завива. След 2-3 часа то се пресича. Слага се в платно да се прецеди суро­ватката. Нарязва се на филийки, които се редят в съд и всеки ред се посолява. Сиренето само си пуска сок. Саламурата се прави, като на 2 литра преварена вода се слага шепичка сол. Сиренето се пази на хладно и се покрива с платно, като се затиска. Пречиства се често, а лятно време се пази от едри мухи, за да не червяса.

Сял мъф

Ястието се приготвя от съвсем прясно сирене. То се слага в тенджера и се вари върху лек огън, като се бърка постоянно с дървена лъжица. Щом маслото се отдели от сиренето, малко по малко се прибавя брашно, докато започне да се отделя от съда. Тогава се прибавя чубрица или захар по вкус.

Супа с мляко

Половин килограм джолан или говежди кокали се сваряват с корени за супа. Бульонът се прецеж­да. На друга страна в една супена лъжица чисто масло се опражва половин супена лъжица бяло брашно, което се залива с една чаена чаша мляко. Залива се с бульона и се посолява. Туря се пак на огъня, като се пушат в супата 4 добре узрели домата, разрязани по на четири. Подава се по­ръсена с много на дребно скьлцан магданоз.

Пражени гъбени пастички

Изрязваме си от вчерашния хляб 12 четири­ъгълни парченца – много тънки, големи 5-6 на 5-6 см. Изрязваме си също 6 толкова големи пар­ченца стар кашкавал. Кашкавала го топим в разтопено масло и залепваме с по две парченца хляб. Получаваме 6 пастички от хляб в средата с кашкавал. Тези пастички се панират току преди сервирането, и то тъй: в отделна чинийка се счупват 2 яйца и разбиват със сол на вкус. Също отделно се насичат много на дребно шепа сварени гъби, изсушени добре от водата си, и се прибавят към яйцата. В тиганя се сгорещява 2-3 супени лъжици чисто масло, пастичките се потопяват в панировката и внимателно опражват в горещото масло, като не се препражват. Поднасят се веднага горещи, без да киснат в маслото.

Патладжани с месо

Половин килограм кълцано тлъсто овнешко месо се опражва много добре заедно с 2 глави настър­ган лук. в две супени лъжици масло. Прибавят се нарязан магданоз, пипер и сол. 6-7 патладжана се издълбават от едната страна, като се изважда вътрешността им. Посоляват се и се оставят да постоят половин час да изтече горчивата им вода и после се опражват в масло. Патладжани­те се напълнят и нареждат в една тавичка с отвора нагоре, като върху всеки патладжан се туря по половинка червен домат. Заливат се с една чаена чаша доматен сос и се пекат на фурна. Същите могат да се приготвят и с говеждо или телешко тлъсто месо. Поднасят се поръсени със ситно нарязан магданоз.

Картофени котлети с бяла каша

Сваряват се 5-6 картофа. Обелват се и се пресо­ват. Смесват се с 2 яйца, посоляват се със сол и черен пипер, прибавя се главичка настърган лук и се омесват с брашното на меко тесто. От тази маса се правят котлетчета, които се овалват в брашно, смесено със счукана галета, и пражат в повечко масло. Нареждат се в чиния и се заливат с кашата.

Бяла каша: В 1-2 супени лъжици масло се опражВат 2 супени лъжици брашно. Внимава се да не се зачерви. Залива се с вряла вода и половин чаена чаша мляко, докато стане на умерено гъста каша. Прибавя се лимонен сок и при снемането от огъня – 1 жълтък.

Круши с ориз

Избираме 6 хубави големи круши с опашки. Обел­ваме ги, като оставим опашката неотрязана. Сваряваме ги в захарен сироп, в който слагаме една чаена чаша бяло вино. Внимава се крушите да не се разварят. Оризът се сипва равномерно в 6 стъклени чинийки, оставя се да изстине и тогава върху него се слага крушата студена. Около нея гарнираме с варени череши или с дребен плод от някакво сладко. След това шприцоваме с разбити белтъци, смесени със счукана пресята захар (на 1 белтък – 70 г захар).

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара