Черно, с мляко или сметана, с кофеин или без, със захар или горчиво, кафето е напитката, без която огромна част от човечеството не може да си представи утрините.

Българите обичат да пият кафе по няколко пъти дневно. Сутрин вкъщи, а после на раздумка с приятели и колеги. Пиенето на кафе е начин за социализиране, за установяване на контакти, цялостно преживяване.

Много и различни са позициите “за” и “против” кафето, те съществуват откак тъмнокафявата течност е завладяла цивилизацията. Последните научни факти обаче наклоняват везните към ползите от кафето.

Кафето не обезводнява, но утолява жаждата също така добре, както и водата.

Кофеинът предизвиква учестено уриниране и може да доведе дотам, че да загубите повече течности, отколкото сте приели. Това обаче се случва само ако сте изпили не по-малко от 550 мг кафе, а в една средна чаша се съдържа всичко на всичко 100 мг. Така че, за да започнете наистина да губите течности, ще ви се наложи да изпиете не по-малко от 5-6 чаши дневно. Ако обаче изпиете само сутрешната си “доза” – няма да имате никакви проблеми.

Кафето може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и не предизвиква инфаркт.

Хипертониците обикновено се отказват от кафето, опасявайки се, че то ще утежни състоянието им. Обаче едно от последните изследвания на Калифорнийския университет показа, че няма никаква връзка между употребата на кафе и риска от инфаркт. Нещо повече, наблюдавайки 27 хиляди жени в продължение на 14 години, учените установили, че три чаши кафе на ден понижават шансовете им да си „спечелят” проблеми със сърцето с 24%. Въпреки че досега не е съвсем ясно защо става точно така.

Още една точка в полза на кафето дало сравнението с други напитки, съдържащи кофеин. Кафето наистина води до еднократно повишаване на кръвното налягане. Изследването обаче показало, че и напитки като колата могат да предизвикат чести проблеми с кръвното налягане. Възможно е отговорът да се крие в други компоненти на кафеното зърно, сред които антиоксидантите, които то съдържа.

Кафето понижава риска от рак.

През 1980 година шумът около кафето се надигнал от изявление на лекари, че напитката може да предизвика рак на задстомашната жлеза. А точка на този въпрос поставили едва през 2007 г., когато учените изучили основно 66 различни разработки по темата и заключили, че само по себе си кафето не е канцерогенно. По-скоро тази роля се изпълнява от цигарите, които за чести партньори на кафето. Проведено в Швеция изследване на 59 хиляди жени показало, че няма никаква връзка между употребата на кафе и рак на гърдата.

Напротив, дори съществува предположение, че кафето е способно да предотврати някои ракови заболявания. Японски медици например, изследващи здравето на 90 хиляди мъже и жени, открили, че ако всеки от пациентите употребява 2-3 чаши кафе дневно, рискът от заболяване от рак на черния дроб е доста по-малък, отколкото при останалите.

Сметаната в кафето връща калция в организма.

Кофеинът довежда до известна загуба на калций, затова някои лекари предупреждават: кафето може да доведе до повишен риск от травми и заболявания на скелета. Въпреки това, по думите на специалисти, недостигът на калций при любителите на кафето идва по-скоро от малката употреба на млечни продукти. Дори две чаени лъжички мляко, добавени към кафето, с лихва ще възстановят загубата на всичкия калций, предизвикана от кофеина.

Кафето ободрява и повдига настроението.

Това е доказан научен факт. Кафето дава енергия, усещане за радост, подобрява вниманието и способността за концентрация. Въпреки това за постигането на този ефект кафето трябва да се употребява редовно. От две до четири чашки на ден са достатъчни, за да се понижи рискът да изпаднете в депресия. Въпреки че лекарите предупреждават – ако имате начални признаци за психически проблеми, по-добре е да се откажете от кафето – в нестабилно състояние напитката може да има обратен ефект и да ви подтикне към необмислени постъпки.

Кафето намалява умората след силно натоварване.

До този извод са достигнали спортните лекари, опитвайки се да помогнат на спортистите да се възстановят по-бързо след тренировка. Добавяйки кофеин в специална спортна напитка, лекарите се убедили, че той увеличава способността на организма да възстановява мускулния тонус с 60%. Очевидно кофеинът помага на тялото да абсорбира въглеводорода по-бързо и леко, което на свой ред тонизира мускулите.

Кафето предпазва от диабет и Алцхаймер.

Американски лекари предполагат, че кофеинът защитава клетките на мозъка от вредното въздействие на холестерола. Други изследователи неотдавна заявиха, че между любителите на кафето по-рядко се срещат болни от Алцхаймер и диабет тип 2.

Ако пиете между 3 и 5 чаши кафе дневно, рискът да се разболеете от Алцхаймер намалява значително, показа проучване. Шведски и финландски специалисти изследвали по колко кафе и чай на ден консумират 1500 мъже и жени на средна възраст. След 21 години в цялата група имало 61 случая на деменция. Анализите на учените показали, че хората, които на средна възраст пиели умерено, но редовно кофеиновата гореща напитка, били по-здрави. При тях рискът от Алцхаймер бил с 2/3 по-малък, за разлика от онези, които приемали по-малко от 3 чаши кафе всеки ден.

Важното е да не се прекалява.

Без да пресмятате всичко изброено дотук, пиенето на кафе има и своите недостатъци. Първо, кофеинът може да предизвика пристрастяване и ако все пак привикнете към него, отказването ще бъде много сложно. Изследванията сочат, че още през първата седмица, прекарана без любимото кафе, при кафеманите се появяват силни болки в главата, губи се способността да се конценртират, а след това се намалява общото самочувствие. Освен това предозировката на кофеин (над 8 чаши в денонощие) може да доведе до паническа атака, хроническа невроза, да предизвика сърцебиене и дори спазми.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара