За много хора качественото рибено масло е предпочитан начин да си набавят есенциалните мастни киселини EPA и DHA. Има и такива обаче, които предпочитат растителна алтернатива и най-подходящ за тях е морският фитопланктон, пише нутриционистът Маги Пашова в своя блог.

Освен източник на мастни киселини обаче фитопланктонът е и отличен източник на аминокиселини, витамини, минерали, антиоксиданти и хлорофил, а приемът му помага за поддържане на алкално pH в организма. С изтощаването и обедняването на почвите на сушата все повече изследователи се насочват към морските дълбини в търсене на пълноценна храна и фитопланктонът е именно такава. На практика става въпрос за едноклетъчни водни организми, които се срещат както в солени, така и в сладководни среди и са известни с името фитопланктон. Счита се, че точно тези микроорганизми са отговорни за създаването на земната атмосфера и за появата на живота.

phytoplankton-1348508_960_720

Подобно на другите морски зеленчуци, водораслите, и фитопланктонът е източник на наноразмерни хранителни частици, които се усвояват лесно от организма и са лесно достъпни за използване на клетъчно ниво. По хранителна стойност може да се сравянва с известните спирулина и хлорела и дори ги надминава по полезност.

Какво представлява фитопланктонът?

За разлика от големите (макро-водорасли), които са растения, фитопланктонът принадлежи към групата на микроводораслите, планктони, които са микроскоични организми, твърде малки и слаби, за да плуват сами срещу течението и затова съществуват в свободно носещо се или скитащо състояние.

Фитопланктонът е способен да се самоизхранва, като абсорбира енергия от слънцето и хранителни вещества от водата, за да произвеждат храната си.

Около 50 на сто до 85 на сто от кислорода на Земята се произвежда от този вид планктон, а останалата част се произвежда при процеса фотосинтеза, осъществяван от растенията на сушата.

Самият фитопланктон е основата на хранителната верига на океана и служи за храна на всякакви водни обитатели – от зоопланктона до сините китове.

Когато планктонът цъфти обаче, той е токсичен както за животни, така и за хора. Цъфтежът на фитопланктона е доста бурен и при сателитни снимки може да се видят зелени петна върху повърхността на океана, които покриват стотици квадратни метри. Цъвтежът обикновено продължава няколко седмици, но типичната продължителност на живота на отделния фитопланктон е рядко повече от няколко дни.

Единственият начин да видите тези микроорганизми е, когато са налични в големи количества и се появяват като цветни петна по повърхността на водата. Оцветяването се дължи на наличието на хлорофил в клетките на фитопланктона.

Очаква се в близко бъдеще фитопланктонът да се превърне в ключов източник на храна при пътуване в космоса.

Ползи от фитопланктона

Фитопланктонът повишава настроението. Пилотно проучване, проведено в Университета в Юта показва значително подобрение на симптоми на депресия на субектите след редовно приемане на фитопланктон като хранителна добавка.

Има потенциален антиканцерогенен ефект. В публикация на Американската агенция за храните и лекарствата, озаглавена “Лекарства от бездната: Съкровищата на морето дават някои медицински отговори и намекват за други” , авторът Джон Хенкел обобщава резултатите от някои обещаващи изследвания за ролята на фитопланктона при борбата с рака.

Подпомага естествената детоксикация. Изследователи и учени добавят фитопалнктона към списъка на суперхрани като спирулина, хлорела и астаксантин. Причината е, че фитопланктонът е най-добрият бионаличен източник на супероксид дисмутаза (SOD) – най-мощният антиоксидиращ ензим в организма, който играе важна роля за намаляване на окислително увреждане и възпаление, и който ефективно спомага за изчистванетоо на тежки метали от организма.

Стимулира черния дроб и имунната система. 

IMG_0618-696x1044Специфично за този микроорганизъм е, че може да се абсорбира на клетъчно ниво, така че тялото не трябва да разчита на храносмилане или на черния дроб за преработката му. Така ораганизмът може да получи необходимите му хранителни вещества, дори когато черният дроб не функционира оптимално, но е в състояние и да помогне за възстановяването му.

Хората, които приемат морски фитопланктон, имат по-високи нива на CD3 в кръвта. Количеството на CD3 в кръвта е показателно за наличието на Т клетки или Т-лимфоцити, които са от съществено значение за човешкия имунитет, тъй като помогат за премахване на вируси и бактерии от тялото.

Подпомага клетъчната регенерация. Екип от европейски ботаници, лекари и микробиолози открива щам морски фитопланктон с изключително голяма хранителна стойност. Наречен е Nannochloropsis gaditana и въпреки че е в пъти по-малкък от червените кръвни клетки,

той съдържа повече от 65 съединения, включително всички аминокиселини, всички есенциални мастни киселини, витамини, основни минерали, микроелементи, редки антиоксиданти, фосфолипиди , електролити, ензими и коензими

Nannochloropsis gaditana е в състояние да се размножава експлозивно, поради което се счита, че може да помогне на хората бързо да възстановят здравето си на клетъчно ниво.

Грижи се за здравето на сърцето. 
Когато става въпрос за поддържане и превенция на сърдечното здраве, сред водещите препоръки и редовното присъствие в менюто на есенциалните мастни киселини EPA и DHA. Според Harvard Heart Letter EPA и DHA облекчават възпалението, осигуряват непрекъснат сърдечен ритъм, предотвратяват образуването на опасни или дори смъртоносни кръвни съсиреци и намаляване на нивата на триглицеридите. Отличен източник на двете полезни мастни киселини е рибеното масло, но хората, които не консумират риба и съответно рибено масло, биха могли да си набавят EPA и чрез фитопланктон.

Как можем да приемаме фитопланктон

Фитопланктонът се предлага като добавка в течна и прахообразна форма или капсула. Изключително важно е, ако приемате такава добавка, да следите производителят да е реномирана компания, която следва строги насоки за чистота на продукта и добиването му от нетоксични води. Важно е също планктонът да бъде суров, без филъри и други добавки, за да са запазени максимално полезните му свойства.

Вкусът може да не допадне на всеки, но за да го маскирате, може да го смесите със сок или да го добавите към някоя рецепта.

Случаите, при които не е добре да приемате фитопланктон или каквито и да е добавки на основата на водорасли, са ако сте бременна, кърмите или имате автоимунно заболяване. При наличие на друго медицинско състояние обсъдете с вашия лекар дали може да приемате фитопланктон.

Фитопланктон в кухнята

IMG_0609-696x1044

Фитопланктон в течна форма може да се добавя към различни сурови рецепти като смутита или дресинги. Рецептата, която Маги Пашова предлага е именно за дресинг и е изключително сполучилива! Може да се добавя към салати, печени зеленчуци, зеленчукови кюфтета и т.н.

Продукти:

 • 1 чаша кашу
 • 1 чаша вода
 • 1 връзка пресен дивисил
 • 2 с.л. хранителна мая
 • 1 с.л. пресен джинджифил
 • 1/2 авокадо
 • сок от 1/2 лимон
 • 1 скилидка чесън
 • 8-10 капки фитопланктон
 • 1 ч.л. мед
 • сол, черен и лют червен пипер на вкус

Всички продукти се слагат в блендер и се долива само 1/2 от водата. Пасира се и се долива останалата част от водата до желаната консистенция.

Източник: magipashova.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара