Чували сте да наричат солта „тихият убиец”, защото злоупотребата с натриевият хлорид в обикновената готварска сол води до риск от сърдечносъдови и бъбречни заболявания, диабет и какво ли още не.

Но не и солта от свещените Хималаи.Солта идва от подножието на планината, от дълбоки геоложки пластове, където през мезозойската ера (преди повече 200 милиона години) е имало море, а морската екология е била девствена и без всякакви следи от замърсяване.

Кристалите на хималайската сол са обагрени в различни нюанси на розовото, което доказва високото им съдържание на естествени минерали. Доказано е, че в солта от свещената планина тяхното съдържание е най-високо в света.

Розовият цвят се дължи конкретно на железните атоми,

включени в кристалната решетка на хималайската сол, а кубичните й кристали са едни от най-съвършените форми в природата. В състава на хималайската сол освен желязо, влизат още сяра, калий, калций, магнезий и натрий, който е в доста по-малки количества от този в обикновената готварска сол, което означава, че в организма не се задържа вода. Общо минералите са 84 и образуват съвършена биохимична струтура. Разтворени във вода, елементите на хималайската сол се усвояват много лесно от човешкия организъм.

В древността хората са вярвали, че те е лечебна, защото събира и съхранява енергията на слънчевите лъчи.

Древна келтска легенда пък разказва, че душата на човека и тялото му произлизат от дълбините на океана. А хиляди години след това учените доказаха, че легендата може би е вярна – факт е, че биохимичният състав на клетката силно наподобява този на морската вода.

Разтворена във вода, хималайската сол се превръща в „жизнена” напитка,

осигуряваща енергия на организма за повече от 24 часа и неутрализираща нарушеното pH, което може да бъде причина за много заболявания.

„Sole“, получила името си от съчетаването на английските думи sole и soul, е наситен разтвор на хималайска сол – 26%. Препоръчва се да се приема по една чаена лъжичка сутрин на гладно, 30 минути преди първото кафе или черен чай. Просто средство, но с чудодейни ефекти:

-възстановява солевия баланс;

-стимулира дейността на нервните клетки и подобрява процеса на пренасяне на информация;

-детоксикира и обновява клетките, намалява вредния ефект от приема на цигари и алкохол;

-укрепва кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане;

-оказва положителен ефект при лечение на болести на кожната и дихателната система;

-намалява нивото на лошия холестерол;

-подобрява клетъчния метаболизъм и храненето, включително усвояването на лекарства и хранителни добавки;

-повишава жизнените и съпротивителните сили на организма;

-предотвратява мускулните крампи, укрепва костите и намалява риска от остеопороза;

-особено полезна е за бременни, защото подобрява състава на амниотичната течност;

-освежава и подмладява кожата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара