Антъни Уорнър е професионален майстор-готвач, посветил живота си на насладата от храната и на борбата срещу драстичните хранителни режими. Живее в Нотингамшир и списва блога angry-chef.com, който го вдъхновява за книгата му „Гневният майстор-готвач“. Води редовни рубрики в „Ню Сайънтист“ и „Пул“, а за блога му са писали „Гардиън“, „Мейл он Съндей“ и „Телеграф“.

В стремежа си да покаже същността на храната като празник, Уорнър обявява война на псевдонаучните идеи за ограничения. Смело изобличава лъжците и шарлатаните и излага на показ безумията им. Привърженик на здравословното и балансирано хранене, той си поставя за цел да разкрие опасностите от модните диети и да разпространява послания за любов към кулинарията. „Гневният майстор-готвач“ (издателство „Прозорец“) ни насърчава да прегърнем богатото разнообразие, което предлага светът на гастрономията. И най-важното – да приготвяме храна, която кара сърцето да запее.

Снмка: Kimberly Nanney, Unsplash

Митът, който искам да разгледам, е дълбоко вкоренен в обществото и медиите, често е подкрепян от знаменитости, всяка година излизат десетки книги по темата, посветени са му специални уебсайтове и форуми, търговски продукти и цели раздели в магазините за здравословни храни, аптеките и супермаркетите. Това е ритуал, който се изпълнява от милиони хора по целия свят и получава безброй звънки положителни отзиви от изпробвалите го. Невъзможно е да се избегне, почти всички вярват в него и въпреки това е напълно абсурден. И така, ще го направя много рязко, все едно махам лепенка с едно движение, за да мине по-бързо болката. Готови ли сте? Три, две, едно… Детоксикацията е измислица.

Готово! Ето, страшното мина. Схващането, че можем да пречистим тялото си от токсини посредством контрол върху храната, която приемаме, е

еталонен алабализъм

Напълно безсмислено е от биологична гледна точка, не е подкрепено с факти и няма никакви доказателства, че действа. Въпреки това поддържа индустрия за милиарди лири годишно, има много силни и влиятелни поддръжници и често под обаянието му попадат умни и образовани хора. Това е една от най-големите измами, пробутвана на съвременното общество, която дава празни обещания за здраве и псевдонаучни обяснения за ефективността си. Основава се единствено на неубедителни лични истории, но с тях измъква огромни количества пари от често уязвими хора. Създава неприятни правила, страхове и негативни асоциации с храната и модерността и има противния навик да раздава опасни и безотговорни съвети. Адски мразя думата „детокс“ и презирам индустрията, която е възникнала около нея.

Всъщност може малко да съм ви подвел. В едно отношение пречистването наистина съществува. Детоксикация означава освобождаване на тялото от нещо, което го е отровило. Така че, ако за нещастие, страдате от алкохолизъм или зависимост от други вещества, възможно е в хода на лечението да преминете през период на детоксикация. По същия начин, ако имате лошия късмет да се отровите и ви карат към болницата, докато се превивате от болка и кървите от стомаха и очите, тогава определено може да се наложи да се подложите на медицинска процедура на детоксикация. Едно обаче е сигурно – процедурата

няма да е диета със зелени сокчета

Няма да включва вода с лимон и лют червен пипер. Няма да бъде специално разработен детокс чай, следван от пречистващ масаж на стъпалата.

Добрата новина е, че човешкото тяло разполага с отлични системи за освобождаване от потенциални отрови. Еволюцията е усъвършенствала черния дроб и бъбреците специално за тази цел и освен ако не страдате от някакъв много сериозен проблем с тях, те нямат и никога няма да имат нужда от помощ. Кожата, белите дробове и храносмилателната система също играят роля в отстраняването на токсини от тялото. Дори ако част от тях остава в организма, не съществуват почти никакви доказателства, че могат да се премахнат с някакъв вид храна.

Кориандърът често се сочи за „чудодейна“ пречистваща съставка, като основанието, предполагам, е ограничените ефекти, които показва в две изпитвания с животни – едното на кадмий при дъгови пъстърви, а другото на олово при заразени мишки. Кориандърът е май най-добре изследваният от всички хранителни продукти, що се отнася до детоксикацията, и въпреки това не е показал резултати в нито едно изпитване с хора, а в другите изпитвания показва само слабо влияние върху животни с тежко отравяне. Колкото до сините боровинки от Мейн, джинджифила, къдравото зеле, орехите, чесъна, зеления чай и безбройните други вещества, набедени за пречистващи, за тях няма никакви доказателства.

Това не означава, че не са полезни,

а само че не могат да изсмукват отрови от тялото, особено когато то не е отровено.

Ако все още не ми вярвате, предлагам ви да попитате следващия, който се опитва да ви продаде продукт за детоксикация, кои токсини според него изчиства продуктът. Съвсем прост въпрос, който би трябвало да получи и съвсем прост отговор. Ако ви отговори, че са различни токсични вещества, помолете го да назове поне едно. След като го направи, питайте го дали има конкретни доказателства за повишено отделяне на този конкретен токсин след лечението. В случай че организмът преминава през детоксикация, токсинът трябва да се отделя по някакъв начин и това може да се измери.

За разлика от много други области на науката за храненето пречистващото действие на различните храни и продукти може доста лесно да се изследва. Не е трудно да се разработят опити, с които да се докаже, че терапията има реален ефект, и ако тези опити не са проведени, трябва да се запитаме защо. Освен ако не сте дъгова пъстърва, притеснена от нивата на кадмия, няма да намерите никакви полезни, приложими данни.

Тъй като истинската наука зад храната все още се ръководи от значителна неизвестност за това как храненето влияе върху здравето, най-добрият ни ход е да се стремим към колкото се може по-голямо разнообразие. Освен ако лекарят не ви е препоръчал да избягвате конкретен продукт, не изключвайте нищо от менюто си и

постоянно опитвайте нови неща

Научите ли се да обичате и да имате отношение към храната, която ядете, няма да ви бъде трудно. Пробвайте да усвоите малко готварски умения и да прекарвате известно време в кухнята. Ако не друго, след като научите достатъчно и започнете да го правите автоматично, ще ви даде доста време за мислене всеки ден.

Но може и да не обичате да готвите, а аз съм наясно, че много хора не обичат, и в такъв случай няма защо да се чувствате виновни. Ако понякога си поръчвате храна, хапвате пакет бисквити, пилешки пръчици или готови ястия, това няма да ви навреди. Нито пък салатата с къдраво зеле и киноа. Просто гледайте да не ядете само това. Единствените диети, които могат да навредят на здравето ви, са много строгите, неразнообразните и лишените от радост.

И така, ето я тайната на здравословното хранене:

 • Яжте много различни неща.
 • Не прекалявайте и не се ограничавайте.
 • Опитайте се да постигнете баланс.
 • Опитайте се да не се чувствате виновни. И най-важно, никога не карайте друг да се чувства виновен или да се срамува заради храната, която яде.
 • Това е. Извинявам се, че ми отне толкова време да ви го разкрия. Не е пътят към чудодейно излекуване на болестите, нито към вечен живот, нито дори към лъскава коса, но е най-добрият съвет, с който разполагаме.

А, и още нещо. Опитайте се от време на време да ядете по малко риба, особено мазни риби като сьомга и скумрия. След всичките ми разговори с множество образовани и осведомени хора, всички научни становища, които съм събрал, и всичко, което съм прочел, май единственото нещо, за което всички са на едно мнение, е, че би могло да ви бъде от полза да включите малко риба в менюто си. Може би. Във всеки случай няма да ви навреди и което е по-важно, ако се научите да я приготвяте както трябва, това е една от най-вкусните храни на земята. 

Ръководство за разпознаване на мошениците в света на храната

 • Имат философия за храната.
 • Опитват се да ви пробутат режим за детоксикация.
 • Убеждават ви, че сами сте си виновни за здравословните проблеми.
 • Вписват се в шаблона на здравния блогър.
 • Говорят за суперхрани.
 • Използват лични истории като доказателства.
 • Цитират ви древни мъдрости.
 • Твърдят, че „едно време“ е било по-добре.
 • Обясняват ви всички тези неща с абсолютна сигурност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара