Да, барбекюто е едновременно и развлечение, и ритуал, и повод да се съберете с приятели. Пък и как звучи, а – “ще правим барбекю”, а не просто “ще сготвим и ще се наядем”.

barbecue-381567_1280

Е, че е чуждица, чуждица е. В Америка го наричат барбекю; в Англия – барбекю или грил; в Германия – грил. А пък на нас нищо не ни пречи да го наричаме както ни е удобно, в случая – барбекю. Което ни позволява съвсем спокойно да се възползваме от традициите и опита на културите, които го назовават така. Думата на английски се изписва barbecue, а англоезичните са измислили съкращението BBQ. Оттам идва и названието на майстора в готвенето на барбекю

BBQer (бибикюър)

Въпреки че такава специалност няма. Бибикюьрите обикновено са адвокати, търговци на компютри или… всъщност няма абсолютно никакво значение. Общото между тях е, че предпочитат да си купонясват на природа, обичат табиетлийските софри и винаги отделят голямо внимание на избора на месото, неговия вид и произход.

За барбекю са подходящи и свинско, и говеждо, и пилешко месо. Независимо от вида му обаче е задължително то да бъде мазно – иначе с крайния продукт ще правите мускули на челюстите си. Затова заложете на сигурното – младо месо. Прасенце, пиленце…

Какво е необходимо, за да започнете приготвянето на барбекю?

Ами, да – желание, барбекю, гориво, месо и кандидати да опитат вашите кулинарни експерименти.

Горивото

bbqПредставяме ви преносим модел барбекю. С него можете да отидете където си по-искате – къмпинг, вила, в планината, зад блока, ако щете. Предлаганият модел работи с твърдо гориво. Не, не водка, ракия или уиски! Твърдо. За такова гориво се смятат обикновено въглищата и дървата. За случая най-подходящи обаче са дървените въглища поради ред предимства. На първо място, те са сухи и няма да произведат дим, който да се залепи под формата на негодна за ядене плака върху месото. Второ – те са чисти, за разлика от дъските от строежа, които бихте се изкушили да използвате за по-лесно. Не правете тази грешка или месото ви ще има вкус на всички модерни строителни материали и всичко друго, до което са се допирали дъските. Това са две съкрушителни предимства, които трябва да ви убедят да гощавате вашите гости с барбекю на дървени въглища.

steak-353115_640

Най-важното

Дали ще добавяте счукан чесън, нарязан лук, гъби, чушки и каквито и да било други подправки, главното, за което ще се грижите, е осмозата. Това на използваем от всички език означава да нанесете по повърхността на месото толкова сол, че в процеса на печене да се образува коричка, която да задържа влагата във вътрешността му. Затова всеки бибикюър чака подправките да се пропият от сока и да прилепнат към повърхността на месото. Чак след това месото се посипва, без да се втрива, отново с подправките, които сте избрали. В процеса на печенето парчетата се пръскат с вода или с бяло вино – въпрос на предпочитание.

Техника на опичането, аксесоари и икономичност

Преди да сложите първата порция продукти, намажете решетката с растително масло и я нагрейте силно. Така месото няма да залепне за нея. Наредете въглищата в центъра под формата на пирамида. За по-лесно подпалване използвайте запалителна течност и дълга клечка кибрит.

При запалването няма да видите излизащи пламъци, а само дим.

barbecue-688270_640

Нека въглищата да добият сиво покритие (половин час), преди да сложите порциите за печене. Избягвайте открития огън. Всичко друго, което ви е необходимо, се продава заедно с барбекюто – шишове, щипци. Останалото – вилица за проба на месото и лопатка за обръщане – вземете от вкъщи. Немците смятат, че какъвто и размах да има едно барбекю тържество, то ще ви излезе много по-евтино от друг кулинарен подход.

Питиета

Какво да пиете заедно с шедьовъра, който сте приготвили? По принцип не е задължително да пиете, но по добра традиция трапезата на българина без пиене не минава. Препоръчваме сухи червени вина. Не, не, нито ракията, нито бирата са забранени, никакви ограничения, нали идеята е да си отпуснете душата. Но все пак знайте, че именно доброто червено вино ще ви даде възможност да се насладите на вкуса на приготвеното блюдо.

Обстановката

На поляната в двора на къщата – разбира се, ако разполагате с такава, поставете маси и пейки. Използвайте еднократни, но по възможност ефектни чинийки и вилици. Не оставяйте осветлението само на тлеещите въглища – хората ще се блъскат един другиго на опашката за следващата порция. Най-осветено трябва да е мястото, където са барбекюто и масата с напитките и храната.

Съвет

Преди да поканите гости, били те и най-добрите ви приятели, на барбекю, направете няколко опита самостоятелно, докато овладеете техниката на бибикюъра. Ще си спестите злонамерните мисли по наш адрес.

Пилешко

 • Това е предизвикателство, защото е необходимо да готвите така, че и е да бъде готово. В същото време отвън не трябва да загаря. Бутчето е по-подходящо за случая от филето.
 • Сложете пилето на барбекюто и го печете 45 минути
 • Обръщайте на всеки 10 минути
 • Ако приготвяте пилешки котлети, времето трябва леко да се намали
 • Намазвайте пилето със сос по ваш избор през последните 10 минути
 • За да проверите дали пилето е готово, направете разрез на най-дебелото място на месото. То трябва да е добило бял цвят.

Бифтек

Най-добрите бифтеци за барбекю са не по-дебели от 3 см и с тесни ивици сланина. Много подходящи са, да речем, вратните пържоли.

 • За най-добър вкус мариновайте суровия бифтек в хладилник за около 2 часа.
 • Сложете стековете върху нажежената скара. Трябва да чуете приятно за ухого цвърчене.
 • Печете около 5-10 минути от всяка страна.
 • Месото е готово, когато няма по себе си кървави струйки. А и е по-сигурно за здравето ви.

Зеленчуци

vegan-863490_640Почти всеки зеленчук може да се сготви на барбекю. Малко по-бавно става, затова ги сварете леко предварително. След това ги посипете с олио и подправки.

 • Сложете ги на полутопла скара.
 • Ако са на малки парчета, ги сложете на шиш.
 • Най-подходящи за барбекю са доматите, патладжаните, чушките и тиквата. Ако имате американец на гости – сложете царевица на кочан. Ще го спечелите!
 • Обръщайте ги често.
 • Махнете зеленчуците, когато могат да се промушат лесно с вилица.

 

Сос за барбекю

Великолепен сос, който може да се направи предварително и да се притопля за целите на външното барбекю.

 • 1 голяма глава накълцан лук
 • 2 супени лъжици захар
 • 50 г маргарин или масло
 • 2 чаени лъжици доматено пюре
 • 1 супена лъжица лимонов сок
 • 2 чаени лъжици горчица
 • 2 супени лъжици винен оцет
 • 1 чаена лъжица мед
 • 1 чаена лъжица чили сос
 • 150 мл вода

Facebook Twitter Google+

0 Коментара