Българско вино Pinot Noir на изба Burgozone, оценено с 90 точки от авторитетната винена селекция Wine Enthusiast, е избрано в топ 100 на най-добрите покупки за 2022 г. Престижната класация е публикувана в ноемврийското издание на Wine Enthusiast.

„През година, когато цените на бензина, цените на хранителните стоки, жилищните разходи и лихвените проценти скочиха драстично, цената на добра бутилка вино все още изглежда много привлекателна“, така започва ревюто в Wine Enthusiast.

Селекцията обобщава положителните оценки през последните 12 месеца за най-добрите вина, които са и с най-високо съотношение качество-цена от и под 15 долара. Всички те са отличени от рецензенти при слепи дегустации на вина от новозеландски совиньон блан до френско розе и американска сира. Класацията е популярна сред ценителите на вино от цял свят и е кратко международно ръководство за най-добрите вина от всички сортове и стилове.

Екипът от рецензенти на Wine Enthusiast дегустира повече от 24 000 вина от цял свят всяка година, подбирайки качествени и достъпни напитки от Франция и Италия до Калифорния, Австралия, Южна Африка, Аржентина.  В селекцията за 2022-ра американските щати участват с общо 39 вина. Италия заема 12 от 100-те места, Франция – девет, Аржентина и Испания – по седем. Оценени са и вина от толкова далечни региони като България, Унгария, Израел, Южна Африка и Словения, което отразява колко широко разпространено е станало качественото винопроизводство – благодат за всеки, който иска да опита нещо ново.

„Тази висока международна оценка е невероятно признание за нас като винопроизводители и за българското вино изобщо. В този труден период за българските лозаро-винари, тази подкрепа е много важна и оптимистична. Българското вино е добро и качеството му се потвърждава от ценителите на вино по цял свят. Вярвам, че подобни отличия ще бъдат силен мотив за българския потребител все по-често да избира българско вино.“, коментира Биляна Маринова, управител на Burgozone.

Биляна Маринова Бургузоне

Това не е първото отличие за българската изба от американската винена селекция. Колекционното шардоне на Burgozone e и първото и единствено българско бяло вино с 91 точки от Wine Enthusiast, САЩ. Пино Ноар на шато Бургозоно от 2016 г. също получава 90 точки от Wine Enthusiast. Семейната бутикова изба е разположена на брега на река Дунав до град Оряхово. Три пъти е носител на приз „Златна Изба на България“. Вината на Бургозоне се изнасят в повече от 20 страни на 4 континента и са отличени с над 100 приза от най-престижните международни винени конкурси, сред които Concours Mondial de Bruxelles,  Mundus Vini,  Decanter World Wine Awards (DWWA),  Concours Feminalise Paris, Selections Mondiales des Vins, Balkan International Wine Competition.

Винарната представя един нов модерен стил на българските вина. Заобиколена от 100ха от най-висококачествени собствени лозя от 11 международни и 2 местни сорта – Гъмза и Тамянка. Всички вина се правят от  ръчно брано грозде от най-високо качество с лимитиран добив. Приоритетите на избата са устойчиво лозарство заедно с екологичната отговорност.

Винопроизводството през 2022 в България

Според първоначални данни от края на октомври на Международната организация по лозата и виното (OIV) през 2022 г.  се очаква България да произведе 5% повече вино от 2021. Значително по-висок ръст от средния от 2% за Европейската общност и 1% на световно ниво. Прогнозно се очакват 885 хил. хл производство през 2022. Виненият сектор в България е изключително динамичен. За последните три години официално регистрираните изби у час са се увеличили с 16% или до 327 през 2021 г. според Изпълнителната агенция по лозата и виното. Винената индустрия се възстановява бавно след кризата с COVID-19 според доклада на OIV.

Потреблението на вино в България се е повишило с 1% през 2021 до 848 хил. хл,

но още не е стигнало нивото преди пандемията през 2019 (879 хил. хл). Пандемията промени потребителските нагласи и вкусове, включително и начините за покупка на вино. Консумацията на вино по домовете и онлайн продажбите, наследени от периода на ковид, са категорично новият тренд. Ролята на жените в избора при покупка на вино и в определяне на предпочитания стил също е нараснала значително през последните години. Забелязва се силно повишаване на търсенето на бели и розе вина, както и на по-леки червени вина.

Въпреки че червеното вино е предпочитано на повече места, интересът към бялото вино все повече нараства в европейските страни.

Тенденцията за консумация на вино у дома стимулира търсенето още повече. Според анализи от 2022 г. хората в Европа все по-често комбинират вино с храната си. Предпочитанията на по-елегантни вина се свързва с по-активната роля на жените в избора на вино у дома, но и във винопроизводството.

Страната ни е международен лидер с 50% жени във винения сектор

според оценките на Каролайн Гилби МW. За сравнение жените във винения сектор в Америка са 14%, във  Франция 30%, 25% в Италия и средно 25% в света.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара