1.ТОПИ КИЛОГРАМИ

Ако искате без усилия да се разделите с няколко излишни килограма или пък да останете стройни, яжте всеки ден кисело мляко (в доза колкото повече, толкова по-добър резултат).

Млякото е най-пълноценният източник на калций, а именно това вещество се грижи за добрата ни форма, става ясно от резултати от изследвания, публикувани в списание Obesity Research преди години. Списанието цитира опити върху 100 души, страдащи от излишно тегло, при които предписаната диета за редукция на теглото включвала и прием на 1200 мг калций във вид на специални добавки + 1200 мг калций от хранителните продукти.

Установено е, че благодарение на увеличените количества калций страдащите от затлъстяване не само че отслабвали по-интензивно, но и топели мазнините преимуществено в областта на ханша. Учените смятат, че високото съдържание на калций снижава продукцията на калцитриола, което отключва механизмите на изгаряне на мастната тъкан. И обратното, недостатъчното количество калций стимулира процесите на натрупване на мазнина. Освен това калцият предпазва от загуба на мускулна маса по време на слабеенето. Нормалното количество калций, необходимо на човек, се колебае в пределите на 1500-2500 мг на денонощие. Най-добрият източник на калций са млечните продукти, които хората, страдащи от затлъстяване, трябва да приемат в обезмаслен вариант.

2.РАЗХУБАВЯВА

Киселомлечните продукти поддържат свежа и гладка кожа. Това с особена сила важи за българските млечни продукти, които съдържат уникални естествени полезни бактерии. Те повишават имунната защита и в същото време помагат за нормалното усвояване на витамините и образуването на знаменития коензим Q (същият този коензим, който е основна съставка на кремовете против стареене). Как се отразява това на кожата? Ако на организма не му достигат киселомлечни бактерии, витамините се усвояват лошо, слабее защитата срещу агресията на външната среда. Това се отразява първо на кожата, особено ако е мазна и склонна към акне или възпаления: слабият имунитет води до обостряне на възпалителните процеси. Кофичка кисело мляко на ден или 1-2 чаши айран и кожата ще ви се отблагодари със свежест.

3.ПАЗИ ПУШАЧИТЕ ОТ БРОНХИТ

Пушачите, които пият поне чаша мляко на ден, много по-рядко страдат от пристъпи на хроничен бронхит. Това твърди американският пулмолог Мелвин Токман. Той стигнал до това заключение, след като сравнил историите на заболяване и начина на живот на 2539 пушачи. Засега ученият не е успял да разгадае механизма на тази закономерност, но препоръчва на всички пушачи да спазват рецептата, особено през зимните месеци.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара