In Vino Veritas – истината е във виното, казваха още древните римляни. За тази изискана напитка най-често обаче  любителите на виното знаят твърде малко. Ето няколко факта за виното, които може да сте пропуснали.

Как да правилно да се съхраняват бутилките?

Експертите съветват бутилките с вино да се съхраняват в хоризонтално положение. По този начин корковата тапа е постоянно овлажнена и не може да се разсъхне. В противен случай през пукнатини в корка във виното попада кислород и то започва да се окислява.

Виното е полезно за мозъка

Публикувани миналата година изследвания показват, че частта на мозъка, която отговаря за разпознаването на ароматите на виното при сомелиерите е много по-голяма, отколкото при други хора. Също така през 2014 г. учените установиха, че умерената консумация на вино понижава риска от намаляване на познавателните способности.

Най-популярният сорт грозде

Най-известният сорт бяло грозде във винопроизводството е шардоне. То омайва с наситен ягодово-ябълков вкус, а в неговия букет от аромати може да се доловят също дъб, подправки и орех.

Съществува ледено вино

„Ледено“ се нарича тип десертно вино, което се приготвя от грозде, което е замръзнало върху лозата. Истински качествено грозде за ледено вино се счита само това, което е замразено по естествен път и не е било подлагано на термична обработка. Във връзка със сложната техника на обработка, производството на такова вино възлиза на около 30-50 долара за бутилка.

Пиенето на вино снижава риска от сърдечносъдови заболявания, Алцхаймер и инсулт

Изследвания показват, че умерената консумация на вино намалява риска от инсулт, инфаркт и сърдечносъдови заболявания с 25-40%. Червеното вино помага също така за намаляване на риска от Алцхаймер и Паркинсон.

Цветът на виното

Мнозина се заблуждават, че бялото вино се прави от светли сортове грозде, а червеното – от тъмни. Всъщност цветът на виното зависи от обвивката на зърната, поради което бяло вино може да се направи и от тъмно грозде, ако се обелят.

Вкусът

Виното и храната са неразделни, допълват се перфектно и подчертават вкуса си по начин, който не може да се постигне, ако се консумират по отделно. Но истинските ценители знаят, че само правилно подбраното вино към съответната храна помага да се разкрият истинските вкусови възможности и на двете.

Как е правилно да се пие от чаша

Винените чаши трябва да се държат само за столчето, за да не се нагрява виното от дланта и по такъв начин да се влияе на вкуса му.

Специалист по произвоството на вино

Всички знаят какво е сомелиер. Той отговаря за закупуването, съхраняването и предлагането на най-качествените вина. Специалистите по производството на виното, тези които оценяват гроздето, почвите, водата и пр., се наричат енолози.

Сервиране

Правилно е виното да се поднася в чаши с заоблени навътре краища, което помага за задържане на аромата му. Също така се счита, че чашите трябва да бъдат от тънко стъкло.

Най-лошите места за съхранение

Кухнята и хладилникът са най-лошите места, тъй като виното не обича високите и ниските температури. Виното трябва да се пази на тъмно и прохладно място.

Като гориво

Британският принц Чарлз има автомобил Aston Martin от 1969 г., който работи с биогориво от вино. Възможно е подобно гориво да стане още една алтернатива на традиционния бензин.

Вино с кока кола и кръв от кобра

Някои германци предпочитат да разреждат виното с газирани напитки като спрайт и кока кола, като твърдят, че по такъв начин вкусът става по-наситен. А в някои виетнамски ресторанти предлагат виното с кръв от кобра, което според местната традиция дава сила на организма.

Колко грозде отива за 1 бутилка вино

За производството на 1 бутилка вино се изразходва обикновено 1 килограм грозде.

Къде се произвежда вино

Вино се прави на всички континенти, освен в Антарктида, където климатът не е подходящ.

Вино, което струва 9 долара за бутилка, е сред най-добрите в света

Едно от най-добрите вина в света е розето Côtes de Provence Rosé, което струва едва 9 долара за бутилка, но спечели  сребърен медал на международен винен конкурс, равнозначен на Оскар за винопроизводителите.

Най-скъпото вино

За най-скъпа бутилка вино се счита Château Cheval Blanc,  реколта 1949 година, което бе продадено на аукцион в Женева за 304 375 долара.

Най-старото вино

Sherry de la Frontera, силно испанско вино от 1775 г. се счита за най-старото европейско вино. 5 бутилки от него се съхраняват в музея в Крим.

Източник: AdMe.ru

Facebook Twitter Google+

0 Коментара