Тези продукти са вкусни и полезни и сами по себе си, но в комбинация ни помагат да усвоим още по-ефективно полезните вещества, които се съдържат в тях.

Ябълки и черен шоколад

тази комбинация не може да се нарече традиционна, но определено си струва да се опита. Флаводоидът катехин (съдържащ се в ябълките) и антиоксидантът кверцетин могат да направят чудеса заедно. От друга страна, черният шоколад намалява риска от сърдечносъдови заболявания, увеличава еластичността на кръвоносните съдове, влияе положително на мозъка и здравето на нервната система и помага за предотвратяване на диабет и други заболявания, свързани с възпаления. Проучвания показват, че когато се консумират заедно (ябълка и черен шоколад), действието на антиоксидантите се засилва и ползите за здравето са наистина впечатляващи.

Овесени ядки и прясно изцеден портокалов сок

Те са отличен източник на феноли. Това означава, че в комбинация, те подобряват храносмилателната система и спомагат за изчистване на организма от отпадъчни продукти и токсини.

Свинско месо и брюкселско зеле

Свинското е твърде мазно, за да се яде всеки ден, но то съдържа селен, който инхибира растежа на раковите клетки. Консумирайте свински ястия с брюкселско зеле – тo съдържа сулфорафан (органично вещество, което повишава ефективността на селен 13 пъти).

Домати и черен дроб

Липсата на желязо в организма може да доведе до физическо неразположение, хронична умора, забавен метаболизъм, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Въпреки това желязото, съдържащо се в черния дроб, не може да се абсорбира добре без витамин С. В комбинация с домати, ползите за здравето са повече от добри, тъй като те съдържат аскорбинова киселина.

Домати и зехтин

Италианците, които ежедневно консумират домати със зехтин, рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и това се дължи на факта, че ликопенът (един от най-мощните антиоксиданти), съдържащ се в доматите, подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове. Освен това предотвратява атеросклерозата и образуването на злокачествени тумори. Когато се консумира заедно с мазнини, ликопенът има по-голям шанс да бъде абсорбиран от тялото.

Магданоз и лимон

Магданозът върви чудесно с цитрусови плодове. Желязото, съдържащо се в зеленолистните растения, подобрява усвояването на витамин С в кръвния поток. Този важен витамин е отговорен за укрепване на имунната система и подобряване на метаболизма.

Авокадо и спанак

Тази двойка е любима на много диетолози. Спанакът съдържа витамин A и лутеин, но те ще имат значително въздействие върху здравето, когато се комбинират със съдържащите се в авокадото полезни растителни мазнини. Комбинирането на спанак и авокадо гарантирано подобрява храносмилателната система.

Зелен чай и лимон

Пиенето на зелен чай с лимон е прекрасен начин за утоляване на жаждата и зареждане с енергия. Зеленият чай съдържа катехини, които са отговорни за дълголетие и силна имунна система. Ако се добави и лимон, витамин С ще увеличи ефекта на чая с няколко пъти.

Месо и розмарин

Месото е важен източник на протеини, но е важно да го готвим правилно. Диетолозите са категорични: само варене или задушаване. Ако печете или пържите месото, това може да доведе до образуването на канцерогенни съединения. Но този нежелан ефект може да се избегне, ако правилно подготвите месото – добавете розмарин в маринатата. Розмаринът е полезен сам по себе си, а антиоксидантите, които съдържа, предотвратяват образуването на вредни вещества, докато месото потъмнява във фурната.

Зеленчуци и кисело мляко

Избирайте натурално кисело мляко без оцветители, консерванти и захар. То съдържа много калций, подобрява работата на стомаха и нормализира чревната микрофлора. Струва си да добавите към киселото мляко зеленчуци – като моркови или целина, и получавате ястие с много витамини. Фибрите, съдържащи се в зеленчуците, помагат за по-доброто усвояване на калция.

От AdMe.ru

Facebook Twitter Google+

0 Коментара