Вече 11 години Ивайло Генов е част от преподавателския екип на първата езикова  гимназия в България, на която сам е възпитаник: Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в град Ловеч. В началото работи като възпитател, а след това става учител по немски език на учениците в 8 клас. Паралелно води и модул за талантливи ученици, чрез който ги подготвя за участие в националната олимпиада на МОН. Голямата му страст извън класната стая, която му помага и в нея, е театърът на немски език.

Ивайло е един от посланиците на кампанията на Гьоте-институт България „Да преподаваш е яко“, която се стреми да насърчи младите хора да изберат професията учител по немски език, разказвайки им за позитивните страни на този избор. Срещнахме се с него, за да научим от първо лице какво е да си учител тук и сега.

Кога и как разбра, че искаш да станеш учител по немски език?

Мисълта за избор на учителската професия започна да ме спохожда в големите гимназиални класове, а немският език беше сред любимите ми предмети. Несъмнено важна роля за решението ми изигра уникалният дух на ловешката езикова гимназия! Едва ли има българско училище, което по-ревностно да пази традициите си, пропити с такова неповторимо усещане за общност.

Кои са най-сладките моменти в твоята професия, които остават невидими отстрани?

Това са миговете, когато срещнеш искриците на доверието и благодарността в очите на учениците си! В такива мигове човек се чувства истински щастлив! Не по-малко щастлив от моментите, в които е бил удостояван със значими награди!

А най-трудните предизвикателства, с които се сблъскваш?

Кризата на ценностите в съвременното общество. Мисля, че там се коренят проблемите не само в образованието, но и на обществото ни като цяло. Това не е проблем само в нашата страна. Много колеги от други европейски страни, с които съм имал възможността да общувам по време на обучения, споделят подобно мнение.

Как си отдъхваш извън училище? Кой е Ивайло извън класната стая?

Принципно имам стремежа да бъда откровен и да се държа естествено и искрено се надявам, че не съм друг човек извън класната стая:)

Иначе, когато не се трудя, накратко казано, обичам да спортувам и да се наслаждавам на произведения на високото изкуство. Макар че за да си отдъхна, не ми е необходимо непременно да напускам сградата на училището. Там се осъществява дейността ми с театралната трупа, която също ми действа доста зареждащо!

По ред причини днес учителската професия е по-скоро женско поприще. По твои наблюдения какви са положителните или негативните ефекти от тази ситуация?  

Да, за съжаление като цяло ситуацията в системата е точно такава и това няма как да има положителен ефект върху образователно-възпитателния процес. Иска ми се да вярвам, че в обозримо бъдеще след предприетите мерки от страна на държавата в средното образование положението ще се подобри. При нас конкретно през последните години постъпиха доста колеги мъже.

Кои са големите уроци отвъд учебния материал, които се стремиш да предадеш на учениците си?

Опитвам се всъщност тези уроци да станат част и от темите ми в часа на класа, който водя като класен ръководител. Съкровеното ми желание е учениците ми да станат достойни, дейни, родолюбиви граждани!

Как учат и научават най-добре съвременните ученици? Днес стремежът е това да става неусетно, увлекателно, през игри и забавления, кои са твоите най-любими и работещи методи?

Имате право. Наистина се наблюдава подобна тенденция и това е правилният път. Според мен обаче добрите учители винаги са имали този стремеж – да организират по най-увлекателния, креативен и запомнящ се начин часовете си.

Как учат и продължават да се развиват учителите днес, какви са възможностите пред един учител по немски език в България?

Днес учителите по немски език имат много добри възможности за професионално развитие. Традиционният път за придобиване на професионално-квалификационни степени трябва да бъде извървян, но паралелно човек може да посети много полезни обучения у нас и в чужбина. Изключително добри – както за учители, така и за изучаващите немски език –  са, естествено, организираните от Гьоте-институт. Редица издателства също предлагат интересни семинари.

„Яко“ ли е наистина да си учител по немски? Какъв е приятелският съвет, който би дал на един ученик или студент, който в момента се колебае дали да поеме по този път?

Да, наистина е така! „Да преподаваш е яко!“ И то не само по немски език всъщност. В учителската професия човек има възможността да бъде изключително полезен за обществото и в същото време да изрази личността си. Бих насърчил убедено всеки млад човек, изпитващ колебания пред подобно важно решение в живота си!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара