Светослава Симеонова е магистър инженер по образование и пътешественик по душа. Живяла е в Япония, Германия и Португалия, където освен да открива нови култури, е работила и в големи автомобилни компании. В момента, освен изпълнителен директор на стартиращата компания Sofia2Go, е хоноруван преподавател в Техническия Университет в София, където предава на студентите познанията си в областта на е-търговията.

Снимки: Албена Василева

Ангажирана е в много и различни инициативи – член е на български и международни неправителствени организации, а личната й кауза е да подкрепя младите жени да бъдат чути и да се реализират.

Макар и с технически бекграунд, Светослава пише статии за български издания, организира с екипа на Sofia2Go големи и малки събития, които имат за цел да повишат информираността относно проблема с разхищаване на храна. Освен това е сред малцината притежатели на lean six sigma black belt сертификат в България и експерт в сферата на управлението на системи за качество.

Проектът й Sofia2Go спечели 5000 лв финансиране и първо място в категория „Стартиращ бизнес“ на конкурса на Фонда за подкрепа на иновативни зелени проекти на български жени предприемачи Sustainable Lady, иницииран от Първа инвестиционна банка и Mastercard.

Описвате себе си като инженер по образование и пътешественик по душа, освен това сте преподавател и предприемач. В коя от всичките си роли се чувствате най-удобно?

Считам, че всяка от тези роли показва различна моя страна и ми дава възможност да раста професионално, а и в личен аспект. Не бих могла да определя само една роля. Работата със студенти е много зареждаща. С всяка следваща лекция се старая да съм по-добра, макар онлайн преподаването да се оказа много по-предизвикателно, отколкото предполагах. Предприемачеството е като влакче в увеселителен парк – със стръмни изкачвания и резки смени в наклона, но е страхотна школа за изграждане на характер. Във всяко свое начинание се старая да давам всичко от себе си, а когато това не е възможно, знам, че е време едни роли да имат приоритет пред други.

Победихте в категорията „Стартиращ бизнес“ в конкурса на Фонда в подкрепа на иновативни зелени проекти на български жени предприемачи Sustainable Lady. Разкажете ни повече за проекта си.

Sofia2Go е първата платформа в България, която се бори с проблема около разхищението на храна. Предлагаме на нашия сайт годна и вкусна храна на намалена цена от пекарни, ресторанти и магазини в ненатоварените часове за обектите. Това е глобален социален и екологичен проблем, но освен това създаваме полезни навици на хората, за да направим живота им по-устойчив.

От април 2021 г. досега сме спасили стотици килограми храна, като същевременно създадохме общност от последователи и лоялни клиенти. Освен бизнес с кауза, Sofia2Go е и обединител на ценителите на добрата храна, както и всички т.нар. фудита. Сега те имат още една възможност да разнообразят менюто си, откривайки на картата на столицата интересни обекти, продукти и ястия, които не са опитвали преди.

Колко голям е проблемът с разхищението на храна?

В световен мащаб, по данни на ООН, годишно се изхвърля ⅓ от произведената храна. В България, по данни от 2016 г., количеството похабена годна храна е 670 хил. тона годишно, а към днешна дата това число вероятно е по-голямо. Проблемът е изключително важен и най-вече решим. Нужни са само повече мисъл и действия в сферата на кръговата икономика от страна на всички участници в нея: производители, търговци и консуматори.

Какво трябва да се случи, за да може повече хора да искат да „спасяват“ храна и да намалят личния си въглероден отпечатък?

Това “спасяване” да се превърне в навик, в полезен навик. Това се случва, когато в обществото има достатъчно достъпна и коректна информация за проблема. Това е и една от целите ни – да повишим информираността относно проблема с разхищението на храна и как всеки един от нас може да намали вредното си въздействие върху природата. Освен чрез самата платформа, постигаме това и чрез нашите месечни събития – те правят спасяването на храна по-достъпно, дори и забавно.

Освен да купуваме вече приготвена и годна храна с отстъпка, можем да вземем мерки как и колко да пазаруваме, да прибираме останалата в ресторанта храна за вкъщи и още много други малки стъпки, които накрая имат значим ефект.

Казвате, че личната ви кауза е младите жени да бъдат чути и реализирани. Защо това не е реалност и как може да стане такава?

Един от най-честите коментари, на които се натъквам при  срещите си с нови бизнес партньори, е “Ама вие сте инженер, въобще не приличате на такъв”. Старая се да приемам това като комплимент, но нека се съгласим, че в известна степен не е. Проблемът в равенството произлиза от културни наслагвания през последните много десетилетия. В момента голяма част от натрупаните стереотипи се пречупват и това дава по-голяма възможност за изява на младите жени.

Старая да бъда ментор и пример за по-млади от мен дами, които тепърва избират какво искат да правят в своята сфера на дейност и как успешно да се развиват.

Вие лично откъде получавате кураж и подкрепа?

От семейството си най-вече, но и от моите партньори в развитието на Sofia2Go. Без правилния екип – у дома или на работа – няма как да продължаваш напред.

Какво е нужно на една жена, за да се занимава с бизнес в България?

Силна мотивация и вяра в себе си. Жените са точно толкова добри в правенето на бизнес, колкото и мъжете, важно е да не го забравяме. Намерих за много интересно едно проучване на Harvard Business Review от декември 2020 г., което заключава, че жените лидери са по-успешни в превеждането на своите екипи през кризи – като пандемията от Ковид-19, например.

Виждам около себе си все повече female-founded (създадени от жени) стартиращи компании, което ме радва. Но е важно и да има баланс във всеки екип.

Учите студенти. Какво ви се иска да предадете нататък?

Ролята на преподавател е много предизвикателна, не само поради факта, че всяка ваша дума повлиява за развитието на един млад човек. Преподаването е социален процес – такъв, в който се изграждат истински взаимоотношения между преподавател и студент.

Опитвам се в лекциите си да давам реални примери, свързани с предмета, който преподавам. Целя да представя на студентите измерението на знанията, които получават, и как да ги използват в бизнес средата. Образованието е симбиоза между теория – знания от миналото, и практика – учене от настоящето. Време е да засилим практическите умения на студентите, за да имаме една по-подготвена работна ръка в бъдеще.

Пътувала сте много, живяла сте в чужбина. Съжалявала ли сте някога заради връщането си в България?

Не, но и никога не съм се чувствала “закотвена” на едно място. Знам, че винаги мога да продължа да пътувам отново и да се върна. Знанията, които се придобиват от живота в различни страни са незаменими. А България има изключителен потенциал, затова избрах да започна бизнес с кауза и с глобални амбиции именно тук.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара