Той е винаги усмихнат, защото носи южната страст в себе си. Добронамерен и положителен, винаги готов да танцува и да каже добра дума. Той е Памбос Агапиу и само преди месец навърши 42. Ако не знаете точната му възраст, едва ли бихте я отгатнали. Младоликият кипърец е в превъзходна физическа форма, защото танцува по 9 часа всеки ден като преподавател в школата си за танци. Един от първите танцови центрове у нас, Pambos Dancing Centre, отбеляза неотдавна 17 години с грандиозно парти.

Pambos Dancing Centre 01

„Мога да кажа, че

целият ми живот е един безкраен празник.

Аз съм щастлив човек, защото правя точно това, което наистина обичам, заедно с хората, които обичам. Има още какво да искам да ми се случва, човек винаги трябва да има към какво да се стреми, но вътре в себе си съм спокоен. Доволен съм от живота”  споделя танцьорът.

Pambos (5)

Със съпругата си Мария са женени от 14 години, тя е сред първите, с които се запознава при пристигането си в България. Срещат се в залата за танци, тренират дълго време заедно и са партньори на сцената. Първите години са неразделни, но само като приятели, тя знае за всичките негови връзки и щуротии.

„Тя беше на 13, като се запознахме. Бяха ни нужни 5 години, за да разберем, че сме един за друг и че съдбата има план за нас и като двойка в живота. Не е имало от онова зашеметяващо влюбване от филмите, а по-скоро приятелство и доверие, което се трансформира в романтична връзка. И така се роди Елиа”, спомня си Памбос. Рецептата на салсьора за успешен брак е повече свобода и лично пространство.

Pambos (6)Памбос и Мария са родители на 13-годишната Елиа и 3-годишния Адриан. В къщата на семейство Агапиу е винаги весело и се танцува по много, да не кажем постоянно. Малкият Адриан е много музикален и веднага щом чуе музика, започва да подскача – на 1 годинка танцува гангам стайл. Мария казва за Памбос, че не е строг баща и че е доста забавен. 34-годишната българка определя себе си като щастливка и късметлийка, тъй като може да се довери, да разчита и да се облегне на съпруга си за всичко. „Много силен характер е, каквото и да се случва, по никакъв начин не можеш да разбереш външно, че има някакви притеснения или че е разстроен. С времето се променя положително и става все по-отговорен.

Детската щурост продължава да си е у него,

Pambos&Maria [1600x1200]

но затова пък винаги ни е забавно. Разбираме се с поглед и си вярваме”, споделя съпругата на колоритния танцьор.

Като баща Памбос отделя всяка свободна минута за децата, любящ и грижовен е, въпреки че отсъства често от дома, докато е в залата за танци или на сцената. Но винаги планира време за игри и разходки. „С Елия си говорим много и обсъждаме най-различни теми, дори и неудобните. Дали ще избере танците, това тя ще реши, достатъчно е интелигентна. А и аз никога не съм я спирал, затова от малка сме я записвали на всичко, което й харесва, за да избере сама: художествена гимнастика, танци, плуване, актьорско майсторство”, разказва с гордост енергичният кипърец. Елиа в момента е в седми клас и посещава уроци по английски, по танци, пиано и актьорско майсторство. Говори перфектно гръцки.

Pambos&Maria 01

Двете си деца Памбос иска да научи на

дисциплина и усърдие.

„Моите мечти за тях двамата са да успеят да сбъднат своите мечти. Да правят това, което ще ги прави щастливи“, категоричен е той.

Родителите на Памбос живеят в Никозия, а майката на Мария заминава преди 15 г. да дири щастието си в Америка. Сега живее и работи в болница в Манхатън, така че не може да се включи в отглеждането на децата, но е убедена, че като се пенсионира, ще се върне в България, за да е отново със семейството си. Двамата партньори на сцената и в живота са постоянно на път. Тогава се доверяват за децата на грижите на семейната помощница.

Balkan Salsa Congress 2014 (37)

Памбос започва да усвоява тайните на кипърските, а след това и на гръцките танци като деветгодишно момче в родния си град. Навлиза в многообразието и на други национални ритми и така се влюбва в танцовото изкуство. Като солист на кипърски професионален танцов състав обикаля целия свят. По време на турнета и многобройни международни фолклорни фестивали пътува из САЩ, Канада, Южна Африка, Европа. Служи две години в армията, след което, вече на 22, решава, че Кипър е твърде малък за него. Затова сменя Блаканския полуостров с остров – заминава за Лондон, където се обучава в едни от най-елитните школи. Започва с джаз, фламенко, латино, салса, когато през 1995 г. салсата дори още не е на мода. Прекарва  една година в английската столица, като

едновременно с уроците работи в таверна,

за да изкарва пари за обучението си.

Balkan Salsa Congress 2014 (29)

По това време негов приятел му споменава, че в България също има много добра танцова академия, където би могъл не само да учи танцово изкуство, но и да получи диплома за висше образование с възможност за още по-добра реализация. Така Памбос пристига в София през 1996 година и се записва да учи в Националната спортна академия. На следващата година заминава за Мадрид да специализира фламенко. Тъй като желанието му е „да пие вода от извора”, лети до Куба, където в продължение на шест месеца изучава тънкостите на любимия си танц – салсата. Връща се отново в София, за да продължи обучението си в академията и да създаде своя танцова школа. Която впоследствие се превръща в една от

най-престижните в страната и на Балканите.

Pambos Agapiu [1600x1200]

Преподаватели от вече утвърдената школа на Памбос водят обучения в Гърция, Румъния, както и в страните от бивша Югославия. Канят ги не само защото са едни от най-добрите учители, но и за да представят своето атрактивно шоу из целия свят. Pambos Dancing Centre е основен организатор и инициатор на най-мащабните социални латино събития у нас – Национален салса конгрес в Стара Загора през февруари, Парадайс салса холидей през май месец на морето и на Балкански салса конгрес в Боровец в края на октомври.

Pambos&Maria 02

Памбос говори с много любов за България

и за всичко българско – никога не пропуска да похвали пред чужденците красивата ни природа и културното ни богатство. От българската кухня най-много обича лютеница. Говори чудесно български с характерен гръцки акцент. Един от най-ярките му спомени, останали от първия му учител по танци в Кипър, е, че за да опознаеш културата и историята на една страна, трябва да изучиш фоклорните й танци. Танцьорът е страстен почитател на българските народни хора, а сред любимите му са право хора и ръченица.

„Все още има думи, които ми е трудно да произнасям и да разбирам, особено диалектни форми.“ Напоследък му е много трудно да казва „млъкни” и „разлагам се“.

Pambos (2)_1

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Преди няколко години от екипа, който снима „Черната далия“ у нас, се обждат на Памбос с молба да направи хореографията на танцовите сцени. Задачата му била „суинг от 50-те“. Салсьорът трябва да изгледа всички възможни периоди от развитието на танца, за да разучи и почувства още по-добре въпросната епоха. Негови танцьори се включват в масовка от 60 човека. Преподава лично на Скарлет Йохансон стъпките. Споделя за нея, че е земна, естествена и веднага схваща всичко. Той също се появява в някои кадри.

В Маями по време на салса фестивал пък се среща с Дженифър Лопез и Марк Антъни, които са специални гости, и с които си говори съвсем непринудено. Памбос споделя, че на подобни салса събития всички са равни и дори такива големи звезди от ранга на двамата изпълнители са просто участници. На същия конгрес се запознава и с тенис атракцията Ванеса Уилямс. Даже се престрашава и я кани на салса танц на партито след официалната част. Тя остава супер впечатлена от хореографията на Памбос с Мария, с която двамата представят България.

Pambos s jena si Maria

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара