„Аз обичам Мако. Получаваме само един живот и аз искам да го прекарам с човека, когото обичам“ – Кей Комуро

Всяко малко момиче мечтае да е принцеса, да намери своя принц, да живее в голям замък и животът да е като в приказка. За принцеса Мако от Япония това е било реалност, но не по прекрасния начин, който ние си представяме. Да си част от императорското семейство идва както с облаги, така и с много правила и ограничения. Стриктните правила за женитба са едно такова ограничение.

Снимка: Kyodo News Plus

Любовният живот на принцесата от години е обсъждан и критикуван в медиите. Наричана „Японските Хари и Меган“, тази двойка до последно се бори за своята любов, въпреки упреците от цял свят.

На 26-ти октомври 2021 г. принцесата се

омъжи за своята истинска любов – Кей Комуро.

Това събитие сложи край на дълъг и труден път към олтара. В името на любовта, Мако се отказва от своята титла, както отхвърля и зестра за 1,4 милиона долара. Двойката планира да се премести в Ню Йорк и да започне своя нов живот като нормални хора, които могат в пълна свобода да изразяват своята обич един към друг.

Вместо телевизионен спектакъл, който обикновено съпровожда императорските японските сватби, тази бе изключение. Тя се състоя в скромна обстановка в обреден дом в Токио. Преди ритуала, имаше пресконференция, на която двойката отговори на пет предварително одобрени въпроса от националните медии. Това бе единствената публична изява относно събитието.

Историята на влюбените е вдъхновяваща,

романтична и изпълнена с трудности. Запознават се, докато двамата учат в Международния Християнски Университет в Токио в началото на миналото десетилетие. Изборът на Мако за ухажор бива остро критикуван от голяма част от таблоидните медии в страната поради това, че Комуро не идва от царски или уважаван произход. Острата реакция показва колко голям е натискът над жените в царското семейство.

След обявяването на годежа им през 2017 г., двамата планират сватба през ноември 2018 г., която обаче бе отменена поради скандал между майката на Комуро и бившия ѝ годеник. Той я обвинява публично, че не е изплатила заем от 4 милиона Йен (59 500 лева), въпреки убежденията на Комуро и майка му, че парите първоначално са били дадени като подарък.

Следват

негативни и остри реакции от обществото

и медиите, на които Комуро се противопоставя с документ от 28 страници, в които обяснява подробно финансовото споразумение и плана за връщане на парите. Това, разбира се, води до буря в социалните медии и още неприятни коментари. Стресът се отразява трайно на принцесата и тя бива диагностицирана впоследствие с посттравматично стресово разстройство, в резултат на скандалите.

„Кей е незаменим за мен. За нас бракът е необходим избор, за да живеем, като същевременно ценим сърцата си“, споделя Мако на пресконференцията преди сватбата им. „Потокът от критики към действията на Кей, както и едностранните спекулации, които изцяло игнорират моите чувства, успяха да направят всички лъжи някак да изглеждат реалистични и се превърнаха в история, която непровокирано бе разпространявана.“

Повишеният интерес към сватбените аранжировки на принцесата е отчасти резултат от намаляващия брой на императорското семейство и

задаващата се криза от липса на наследници.

Този проблем е допълнително изострен от отказа на 1500-годишната институция да позволи на жените да наследяват трона. Мако е племенница на император Нарухито и дъщеря на по-малкия му брат, престолонаследникът принц Фумихито. Отказът на Мако от трона доведе до безпокойство, че единственият оставащ приемлив наследник сега е нейният 15-годишен брат, принц Хисахито.

Мако не е първата имперска принцеса, която се отказва от семейството си в името на брака и любовта. Леля ѝ, Саяко, също избира да се омъжи за градостроител през 2005 г. Проучвания показват, че мнозинството от японската общност са „за“  да се позволи на жените да стават императрици и да остават част от семейство, дори в брак с обикновен гражданин. Консервативните малцинства обаче са много открито против всякакви промени в правилата за наследяването на титли в семейството.

Въпреки, че шумът около брака изглежда сякаш затихва, едва ли двойката скоро ще спре да бъде обсъждана. Но за Мако и нейния съпруг се надяваме, че

сключеният брак ще донесе облекчение

след тази четиригодишна сага за контрол от медиите и консервативните сили в страната.

След дипломиране от юридическия факултет Фордхам и успешното взимане на изпит за адвокат в Ню Йорк, по-рано тази година, Кей Комуро започва работа в една от най-добрите адвокатски кантори в Манхатън, където Мако скоро ще се присъедини към него.

Мнозина сравняват напускането на Мако от императорското семейство с това на принц Хари и Меган Маркъл, но освен

преместването на японската двойка в САЩ,

сравненията вероятно приключват дотук.

Въпреки репутацията на бившата принцеса, че успява да диктува своя път в живота, културата на саможертва и подчинение, с което се характеризира императорското семейство ще продължава, но под различна форма. Очаква се от новото семейство да е тихо и да не привлича излишно внимание, впускайки се в новия си съвместен живот в Ню Йорк. По собствените думи на Мако: „Това, което наистина искам, е просто да водя спокоен живот в новата си среда.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара