Когато през 1964 г. доайенът на испанските модни дизайнери Елио Бернханйер договаря Нати Абаскал да покаже някои от моделите му на ревю по време на Международното изложение в Ню Йорк, присъстващите са повече от изумени. Нати е обявена за най-бързата манекенка в света. Тя едва се е скрила зад подиума и отново е на него с друг модел. „Тогава те не знаеха, че дефилираме заедно с моята сестра-близначка Ана Мария и ни мислеха за една“, смее се Нати Абаскал. На 75 години тя продължава да е най-безапелационната испанска модна икона.

В международната Зала на славата на най-добре облечените, създадена през 1940 г. от Елианор Ламберт и ръководена в момента от сп. „Ванити феър“, Нати е в компанията на Коко Шанел, Катрин Деньов, английската кралица, Никол Кидмън, княгиня Росарио Надал.

Наскоро испанското списание Telva избра да й посвети второто издание на наградата Tribute с модна изложба в Кралската академия по изящни изкуства „Сан Фернандо“ в Мадрид. Селекцията включва 60 модела висша мода и прет-а-порте от собствената й „безкрайна“ колекция дрехи (по думите на куратора на изложбата Елой Мартинес де ла Пера). Той избира моделите из многото й гардероби в домовете й в Мадрид и родната й Севиля в продължение на година. Всички дрехи в тази хроника на най-доброто от модата през последните 50 години са били носени от Нати, много от тях са създадени специално за нея.

Силно впечатлен от зрелищния дебют на екзотичните испанки, през 1964 г. фотографът Ричърд Аведън снима близначките за моден репортаж за американското списание „Харпърс базар“. Фотосесията, озаглавена Magic Beauties, в която сестрите Абаскал са в компанията на Елизабет Тейлър и Мая Плисецкая, се превръща в ненадминат бук и безотказна препоръка за следващите кастинги. Скоро идват и кориците. „Остани, всички искат да работят с теб“, казва й Айлийн Форд, могъщата създателка на едноименната агенция за модели.

Заминала за Ню Йорк за една седмица, Нати остава да работи там с години, докато Ана Мария се оттегля от модата. Нати излиза по купони с Мик Джагър, Пол Нюмън, Лайза Минели, сприятелява се със Салвадор Дали и Анди Уорхол, снима се във филм на Уди Алън. Тогава се запознава и с Оскар де ла Рента, когато той още работи за Елизабет Арден. Професионалната им и лична връзка продължава чак до смъртта му през 2014 г. Логично в изложбата неговите дрехи са по-силно застъпени. Както и тези на другия й близък приятел от света на модата, Валентино. Но също на Кристобал Баленсиага, Юбер дьо Живанши, Армани, Ив Сен Лоран, Роберто Кавали.

Внучка на маркиз, дъщеря на адвокат и на първата жена, която отваря бутик в Севиля, Нативидад от малка е заобиколена от света на модата. През 1974 г. тя участва в доста сюрреалистична реклама на Alka Seltzer със Салвадор Дали, който рисува с бои директно върху тялото й.

Снимка: Shutterstock

През 1975 г. Нати се връща в Севиля, където ражда двамата си синове. Оттегля се от професията на модел, но прави изключение и в началото на 80-те години и се качва на подиума за първата колекция на своята приятелка Каролина Ерера. В същото време влиянието й като муза, приятелка, клиентка, колекционерка, socialite не спира да расте. Стилистка и до днес за водещите модни репортажи на сп. Hola, някогашното it girl вече е и инфлуенсър с 200 000 последователи. В профила си в Инстаграм се определя като World Citizen. А на въпроса какво са намирали у нея Дали, Уорхол и другите светила, които държат да бъде в тяхното обкръжение, Нати отговаря бързо: „Радостта от живота“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара