За нея известният турски писател, актьор и режисьор Орхан Алкая казва: „Тя е невероятна. Тя е не само много чаровна, но и играе много добре. Две качества, които рядко се срещат в младите актриси.” Думите се отнасят за турската актриса Берен Саат, която плени сърцата на българските телевизионни зрители с ролите си на Бихтер (“Забраненият плод”) и Фатмагюл (“Пепел от рози”). Тя е красива, тя е талантлива, тя е толкова прекрасна – са най-честите коментари на феновете й не само в родната й страна. Берен е една от най-популярните и скъпо платени актриси в Турция. А според наскоро проведено социологическо допитване, тя се възприема като жената-мечта за мъжете в арабските страни, където турските сериали набират скорост.

Младата актриса е родена на 26 февруари 1984 година в Анкара, в семейство на спортисти, което, както сама признава, я е направило много дисциплинирана. Въпреки че още от малка мечтаела да излезе на сцена, първоначално не поема по този път. Завършва колеж в турската столица, където участва за първи път в театрална пиеса, изпълнявайки главната роля. Тъй като е примерна ученичка, баща й смята, че е добре да учи бизнес и я записва бизнес администрация в Башкентския университет. По-късно споделя, че нещата, които е учила, въобще не са й били интересни и е усещала как животът й върви в грешна посока.

По време на следването си Берен участва в телевизионно

състезание „Звездите на Турция”, където се класира втора.

Участието й в риалити формата е по съвет на тогавашния й годеник Ефе, който катастрофира и загива преди финала на съзтезанието. След серия от рекламни клипове, тя дебютира на тв екран през 2004 година в сериала Аskimizda olum var (“Смърт има в любовта ни”) и една година по-късно вече й е поверена главната роля в сериала Aska Surgun (“Щастливи заедно”), който в момента се излъчва по една от българските телевизии. Славата обаче я спохожда две години по-късно в Hatirla Sevgili (“Спомни си, любими”).

На турски името Берен се свърза със сила и ум. И вероятно има нещо вярно в това, тъй като животът я поставя пред голямо изпитание още докато е съвсем млада. Берен преживява трудно загубата на годеника си Ефе. Твърди, че със смъртта му е свършил първият й живот. Научава за катастрофата от брат му и отива в болницата. „И там, в моргата, си дадох сметка, че човек не трябва да се отчайва, а да продължава да преследва мечтите си. Четири месеца по-късно се снимах в игрален филм,” споделя Берен. Казва, че човекът, на когото се възхищава най-много, е именно майката на Ефе – Нил Гюрей – заради силата, търпението и привързаността й към живота.

Според Берен смъртта на Ефе я е променила много. Вече внимава какво казва на хората, защото не се знае какво ще се случи на следващата сутрин. „Смъртта на близък човек е голям шок. В началото дори му се ядосах, бях много наранена. След това с помощта на майка му преодолях това”, твърди Берен в свое интервю пред bTV. Казва, че

именно Ефе е човекът, който е променил живота й.

Освен че я е подтикнал да участва в телевизионното състезание, именно той я е накарал да попълни формуляр и да се яви на изпит в театрална школа в Истанбул. Впоследствие я приемат и учи актьорско майсторство четири месеца, след което се връща в Анкара.

В България Берен става известна първо с ролята си на Бихтер от нашумелия сериал “Забраненият плод”. Партньор във филма й е един от най-известните турски актьори Къванч Татлъту (“Перла”, “Езел”, “Двама завинаги”). За ролята си на Бихтер Саат получава няколко приза, сред които две поредни години награди за женска роля на най-големия в Турция телевизионен фестивал „Златната пеперуда (Altin Kelebek Odulleri). В момента Берен участва в два сериала, излъчвани по български телевизии – “Пепел от рози” и “Щастливи заедно”. Всъщност „Пепел от рози“ е един от най-гледаните сериали не само в Турция и България, но и в редица арабски държави. Сериалът продължава да се снима в Турция и последният епизод се очаква да се излъчи на 21 юни.

Младата турска актриса печели сърцата на българските зрители с еднакво добрите си превъплъщения в коренно различни роли. Невероятно добрите й изпълнения имат широк обществен, а и професионален отглас и в самата Турция. В началото на тази година Берен е удостоена с наградата на Техническия универсистет в Истанбул за най-харесвана турска актриса в телевизионни сериали за 2011 година. При получаване на наградата, тя възкликва с усмивка: „Искам да върша тази работа до края на живота си. И когато вашите внуци ме гледат по телевизията, да им казвате:

Ех, да можеше да я видиш на младини…”.

Личният живот на актрисата е следен с голям интерес от турските медии. Въпреки че пресата няколко пъти е свързвала името й с нейни екранни партньори, Берен отрича някога да е имала нещо общо с тях. В момента тя има връзка с 10 години по-възрастния от нея турски музикант и певец Кенан Доулу, който участваше в музикалния конкурс “Евровизия” през 2007 година. Интересен факт е, че Берен е името, което най-често се споменава в турското медийно пространство през април. Според изследване на мониторинговата група МТМ (Medya Takip Merkezi) само за месец на актрисата са били посветени 4427 статии, като материалите най-често са за връзката й с Кенан. На второ място е Азра Акън, сегашната приятелката на Къванч Татлъту. Броят на страниците, посветени на Берен във Фейсбук, е над 300, а близо 800 000 души са лайкнали тези страници.

През последните няколко месеца някои издания дори твърдят, че Берен е бременна. Това засега се оказва невярно. Последните публикации, свързани с нея, се отнасят до сватбата й с Кенан, като се твърди, че тя ще бъде през януари следващата година – точно година след като връзката им беше официално обявена. Новината за планираната сватба отново подхрани слуховете, че актрисата все пак е бременна. Твърди се, че поради огромния журналистически интерес, самата Берен обмисля да замине за Америка след края на снимките на „Пепел от рози” и да се отдаде на заслужена почивка в къщата на Доулу в Лос Анджелис.

След това актрисата ще започне снимки за новия игрален филм Yaseminler Tüter mi Hala? (“Жасмините още ли пушат?”),по едноименния роман на турската писателка Алев Алатлъ. Романът е вдъхновен от истинската история на кипърска гъркиня, майка на пет деца, която умира трагично на 32 години след два брака – един с кипъркси турчин и втори с православен грък. За този проект се спряга и името на Къванч Татлъту. Така – за почитателите на Берен – предстои още едно нейно превъплъщение

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара