Н.Пр. Тамара Лилуашвили е посланик на Грузия в България от 2018 г. Преди да стане дипломат, отговаря за промотирането на предприемачеството и улесняването на чуждестранните инвестиции в Грузия – като старши съветник към грузинското Министерство на икономиката, а по-рано и като генерален директор на Националната агенция за инвестиции. От 2008 до 2014 г. е зам.-генерален директор на Rich Metals Group, международна компания за добив на злато и мед в Грузия. Преди завръщането си в родината, г-жа Лилуашвили живее над 15 години в САЩ, където учи и работи като оперативен директор и мениджър връзки с обществеността в Southern Center for International Studies in Atlanta, част от World Affairs Councils of America.


Ваше превъзходителство, полагате огромни усилия за реализация на големия потенциал на туристическите връзки между Грузия и България. В каква посока може още да се развият те?

Отношенията между двете държави са за пример, като стремежът ни е постоянно да задълбочаваме партньорството във всяка област от взаимен интерес. През последните години икономическото сътрудничество между Грузия и България се подобри значително. Но най-голям е потенциалът в туризма според мен. Убедена съм, че грузинците и българите биха пътували и опознавали с удоволствие нашите две страни. Грузия и България много си приличат и същевременно са различни, тъй че на хората ще им хареса да откриват уникалността на всяка нация.

За да реализираме напълно този потенциал обаче, трябва най-напред да имаме директни полети между Грузия и България. И двете ни правителства предприеха позитивни стъпки за отваряне на преки самолетни линии, тъй че се надявам идната година тази задача да бъде решена. Историческите връзки между нашите две страни са много силни. Бачковският манастир, основан през XI век от грузинските братя Бакуриани, е един най-големите и стари православни манастири в Европа. Той е самият символ на културното единение между България и Грузия. Религиозният туризъм, поклонническите пътувания имат много голяма мощ за развитие. Те дават страхотни възможности за разширяване и на търговския обмен между държавите ни. А при нарастващия интерес към грузинските вина, България се оказва много интересен и перспективен пазар за тях.

Грузия изглежда като изгряващата звезда на туристическия небосклон – с 8 млн. посетители през изминалата година, както прочетох в едно британско издание. Аз самата бях това лято в Тбилиси и във винените региони Кахети и Картли, и се убедих с очите си в това. Какви са официалните цифри?

Туризмът е изключително важна част от грузинската икономика и значението му нараства постоянно. През 2018-а г. броят на пристигащите от чужбина бе рекордно висок – 8,7 млн. души. Държавата очаква да приеме 11 млн. туристи средно на годишна база до 2025 г., разчитайки на годишни приходи от 6,6 млрд. щатски долара. Грузия е дестинация с 4 сезона. Богатата й култура и религия, удивително разнообразните й пейзажи: високи планини, море със субтропически климат, зелени долини с плодородни лозя, както и репутацията й на несравним с гостоприемството си домакин, никога не разочароват чужденците. Днес туризмът в Грузия е отражение на онази смесица от влияния, оформила облика на страната в продължение на векове. Грузия предлага безброй възможности за преживявания, свързани с историческото й наследство, приключенията, природата, гастрономията и винения туризъм.

Откакто сте посланик в София, само за месеци връзките между Грузия и България се активизираха значително. Станахме свидетели на много държави посещения у нас на най-високо ниво. Много български журналисти, ТВ екипи, винени блогъри посетиха Грузия и се върнаха оттам изключително впечатлени, което личи от авторските им материали. На какво се дължи вашият динамичен и оперативен стил на работа като посланик – на това, че идвате от сферата на частния бизнес, където сте работили по-рано, или на факта, че сте живели дълго в САЩ?

Първо, благодаря ви за този коментар. Радвам се, че нашите взаимоотношения се развиват по-динамично и съм щастлива, че това се забелязва. Струва ми се, че има много още какво да се направи и причината да не се е случило досега се корени в липсата на познание за детайлите. Затова си поставих за задача по време на мандата ми в България да работя тъкмо в тази посока – да строя мостове и да правя връзки между различните сектори в двете държави, да разкривам на всяка една от страните колко голям е капацитетът за напредък.

Действително, полагам усилия да изпратя колкото се може повече българи в Грузия. Защото вярвам, че редовите граждани са най-добрите ни посланици. Те са тези, които разказват обективните истории и ще достигнат до желаната аудитория.

Идвам от бизнеса, но натрупах част от опита си, работейки за грузинското правителство. Преди 12 години бях поканена да оглавя Националната агенция за инвестиции на Грузия, която имаше за цел да популяризира директните капиталовложения в страната ни. И да, изкарах значима част от живота си в САЩ – първо учих в Америка, а после работих в продължение на дълги години. Решавам бързо, особено в областите, които познавам, тъй че да действам без забавяне по популяризирането на Грузия в България беше нещо съвсем естествено за мен. „По-малко бюрокрация“ е моето мото, но то е и мото на грузинското правителство. По време на значимите реформи в Грузия през последните години, бюрокрацията практически престана да съществува и това направи деловите процеси у нас много по-бързи и по-ефективни.

Вероятно стилът ми на работа се отличава от този на типичния дипломат, но „времето е пари“ – затова трябва да сме сигурни, че използваме всичко, с което разполагаме. И за да отговоря на въпроса ви дали динамичният ми начин на работа произлиза от предисторията ми в бизнеса: да, може би отчасти, но много повече е плод на моята увереност и на яснотата какво точно искам, гледайки от по-широк ъгъл и избягвайки „тунелното виждане“. Разбира се, много от навиците ми днес – и лични, и професионални, са свързани с времето, изкарано в САЩ, но мисля, че това, за което говорим, ми идва „отвътре“.

Трудно ли е за една жена да е част от високата държавна администрация или от големия бизнес в Грузия?

Не мисля, че е трудно. Все повече жени заемат водещи позиции в грузинското управление и в корпоративния свят. Жените излязоха от сянката на домакини и майки, останали вкъщи да гледат децата си, и демонстрират голям прогрес като изтъкнати лидери на обществото. По пътя си към евроатлантическа интеграция, Грузия е изцяло ангажирана със спазването на общоевропейските ценности. Направихме огромна стъпка напред в равенството между половете, а неотдавнашните промени в грузинската Конституция осигуриха по-добри защитни механизми за жените.

Как образованието ви помогна за успешната кариера?

Имам степен по международни отношения от един от водещите американски университети и магистърска степен по глобален мениджмънт от елитно европейско училище. Именно образованието ми ме превърна в това, което съм днес. То ме направи мислещ човек, който знае как функционира светът. Обиколих планетата, срещнах се с много нови хора, опознах различни култури, предприех приключения, които ми помогнаха да стана по-цялостна личност. И това ми помогна много при работата в корпоративния свят и дипломацията.

Успявате ли да сте в крак с иновациите днес при натоварения си график като посланик?

Иновацията по дефиниция е въвеждане на нещо ново. Без иновации, няма нищо ново, а без нищо ново няма напредък. Технологиите и иновациите са част от ежедневието ми. Работата ми изисква да следя всичко актуално, тъй че опитвам да съм в час и да използвам всички прекрасни възможности и решения, които технологиите ни осигуриха през XXI век. Дипломацията е да си в крак със света и да участваш в безброй глобални нови разговори. Технологиите позволяват да направим това по прост начин с всички налични инструменти. Силно вярвам, че те превръщат дипломацията в по-динамична, вълнуваща и творческа професия.

Какво означава успехът за вас и какво проправя пътя към него?

За мен успехът е да съм будна и да мога да правя нещата, които обичам, всеки ден. Дефиницията ми за успех се фокусира около личното и професионалното щастие. Успех е да съм доволна от това, което реално съм, и да харесвам работата, която върша. Да се прибирам в

дом, пълен с любов и щастие,

където ме чакат двете ми деца и съпругът ми – те също са част от моя успех. Защото са с мен днес тук, в България – и заради тях аз вървя напред. Съпругът ми ме подкрепя изключително много, което ми позволява да си върша работата добре, а децата ми да растат щастливи. Това ми помага да разпознавам силните си страни, да планирам внимателно действията си, да инвестирам в себе си и никога да не се предавам. Няма ограничения за нещата, които можем да постигнем в живота, тъй че защо да си измисляме граници? Настройката ми постоянно да разширявам познанията си и да не си въобразявам, че знам всичко, също е в основата на успеха, който се надявам да имам и в бъдеще.

Какво ви мотивира и вдъхновява по пътя?

Мотивацията е думата „защо“ зад нашите действия. Обичам усещането за пълнота при завършването на даден проект, удовлетворението, когато си извел екипа си до постижение. Като дипломат всеки напредък на Грузия на световната сцена е голяма мотивация за мен. Ние, хората, имаме нужда от храна, вода, сън. Затова сме мотивирани да ядем, пием, спим. В моя случай имам нужда да знам, че съм променила нещо, че съм помогнала на моята „марка“ да бъде известна. Да съм човек на света, ме вдъхновява. Както и да осъзнавам какво се случва около мен.

Как използвате технологиите в личния си живот?

Технологиите промениха начина, по който живеем, учим и работим. Те промениха и личния ми живот. Използвам технологии за комуникация и обмен на информация – предназначението им е да ни помагат да изпълняваме различни задачи по-ефективно и за по-кратко време. Поради постоянните ми пътувания и местене от страна в страна, успяваме да останем свързани с членовете на семейството ми, благодарение на смартфоните и социалните медии. Мога да наблюдавам децата си от офиса, когато ми се налага да работя понякога до късно, да разговарям с тях по facetime, да съм в течение на ежедневните дейности, на които не мога да присъствам лично.

Какво обичате да правите в свободното време?

Да съм със семейството си, да пътуваме. Моите 2 малки деца са моят свят и всяка свободна минута искам да изкарвам с тях. Представата за семейството е нещо много специално в Грузия. Макар да съм живяла и раснала на Запад, грузинските семейни традиции са важна част от живота ми. Любими са ми родовите събирания за вечеря в края на всяка седмица. Тук, в България, голямата фамилия ми липсва, затова служителите на посолството станаха част от семейството ми.

Кой е най-важният съвет, който бихте дали на децата си?

Да са граждани на света! Най-доброто, което моите родители направиха за мен през 90-те години на миналия век, беше да ми покажат света извън Съветска Грузия – там, където усиленият труд се отплаща. Бих посъветвала децата си да се радват на живота, да учат и да ценят разликите и приликите между нациите и държавите. Да са образовани граждани на света, защото образованието е в основата на всичко.

Грузинското вино и храна са прекрасни и имат своите корени далеч в историята. Харесвате ли българската кухня и вино?

Грузия наистина има много богата традиция с невероятна храна и превъзходни вина. Но ценя искрено и другите култури с великолепна храна и вина – България е сред тях и аз обожавам българските вина. Работя за популяризирането на грузинските вина тук и имах шанс да участвам във винената сцена в България. Това ми позволи да се запозная с някои от най-добрите български вина. Скорошното ми откритие беше Deuce Winery Wines.

В свободното си време обичам да изследвам София и открих в нея много интересни ресторанти. Наслаждавам се истински на българската храна и на модерните интерпретации на традиционните й вкусове. Отлична е!

Кое е любимото ви българско ястие?

Обожавам яйца и неотдавна бях в местен ресторант, където ми се сервираха Яйца по панагюрски – бяха много вкусни! Не готвя много, никога не съм имала достатъчно време да се посветя на това – ето една област от живота ми, в която не се чувствам уверена. Но съм винаги отворена за нови вкусове.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара