Приготвянето на багаж за кратката (но сладка) ваканция е повод освен за много шеги и сравнения между двата пола и за истински скандали между двойките, разразяващи се бурно, обикновено на отворен багажник, когато мъжът е изгубил надежда всякаква, че ще успее да събере всички куфари в колата.

Girl listens to music at the beach

И ако преди време знаехме, че всеки уважаващ себе си плейбой е готов да тръгне за морето само с портфейл в задния джоб и четка за зъби в ръката, то днес трябва да помисли къде да сложи и смартфона, и зарядното си.

Няма как да съберем багажа си, без да помислим какво точно от  любимите ни джажди да сложим в куфара. Дали пътуваме семейно, с приятели или с новата любов, гарантирам, че зависимостта ви към смартфона ще се прояви още в началото на пътуването, затова и съм приготвила кратък списък от какво да се откажем и какво да вземем на почивката с нас.

Смартфон

Няма как да се откъснете от света (макар че вече и у нас се предлага почивка „без обхват“) – още повече че със сигурност ще ви се поиска да подразните колегите със снимки на морето и ледено мохито на плажа.

Освен ако не сте много напреднал любител фотограф или истински такъв, оставете фотоапарата у дома – сигурна съм, че телефонът ви има достатъчно добра камера да улови капките, стичащи се по чашата с разхладителна мента със сода. Това ще е още едно нещо, за което да мислите и което да носите.

Ако смартфонът ви има навигация и планирате да пътувате единствено от точка А (дома) до точка Б (почивката) и обратно – съвсем спокойно може да оставите GPS вкъщи. Все пак, за да се загубите на магистрала „Тракия“ се изисква особен талант, пресметливост и качества, които се съмняваме да притежавате.

Същото важи и за MP3 плейъра или iPod-a – може да сложите достатъчно музика в телефона си и да слушате от там, за да си спестите малко място в куфара и за да не се тревожите, че може да ви го откраднат.

power bank bw

Това ме подсеща, че НЕ трябва да забравяте Слушалките

Съветът ми е да изберете модел с т.нар. noise cancelling функция. С прости думи това ще ви даде възможност да се насладите максимално на музикалния си избор, но и да се абстрахирате от непрестанното викане на разтревожени мами на плажната ивица. Имайте предвид обаче, че с тази функция на практика се отказвате и от най-атрактивните викове на плажа, идващи от човека, предлагащ царевица на кочан. Е, няма пълно щастие.

Шегата настрана, ако сте готови да инвестирате и малко повече – може да разгледате и опциите водоустойчиви слушалки – това близо до морето и басейна е винаги плюс.

Също така,  след като ще използвате телефона ви за телефон, е-мейл, фотоапарат и музика, клипчета и социални мрежи…. Вземете с вас резервна батерия, с която лесно може да заредите горкото преексплоатирано устройство.

Електронна книга

Donna con e-reader in spiaggia

Четенето на плажа е класика в жанра. И тъй като едва ли ще вземете за морето Камю или Сартр, а по-вероятно някаква по-лека литература и лесни за четене романчета + задължителния чиклит – то не носете в себе си 6+ килограма хартия, която да погубите от пипане с мокри морски ръце и заливане с бира. Много по-еко и удобно е да качите книгите за лятото в устройството и да носите едва 300-500 грама багаж.

И накрая един кратък съвет – подберете устройствата така, че да може да се зареждат с едно зарядно – например микро USB. Това е малко вероятно за любителите на Apple, но останалите могат да се справят с тази задача.

P.S. Това е минималното количество хай-тек във вашия багаж за плажа. За всички, които смятат да попътуват повече, да работят от време на време през ваканцията или са просто пристрастени към технологиите (като мен), имам един друг списък, за който мога да разкажа друг път. А сега приятна ваканция и, моля ви, не слагайте в багажа селфи стик – кара ви да изглеждате като вманиачени, нарцистични кучки без грам въображение и налудничави мисли. А в този образ няма нищо секси, романтично и привлекателно.

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите личния блог на Соня:  http://hitechride.blogspot.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара