Когато разбрах, че в този брой „Жената днес“ събува токчетата, за да обуе летните сандали и да се разходи по дворовете, бях повече от щастлива. Защо ли? Защото самата аз направих този избор преди няколко години (за част от него разказвам в друг текст в броя), но и защото ще мога да направя една чудна технологична тема – какво ни трябва, за да работим нормално от къщата на село.

Защо е важно да сме технологично подготвени преди да се установим на село? Ами защото не всичко е така удобно и лесно. И Технополис не е на 2 км, а на трийсетина. Защото в малките населени места електрическата мрежа е оставена на доизживяване… И не на последно място, защото колкото и да сте искали да загърбите градския шум, вероятно сте израснали в големия град и сте също като мен едно малко разглезено човече, което е свикнало всичко да работи сега, веднага и то много добре.

Започвам със забавленията. Задължително (ако все още не сте) е да инвестирате в SMART телевизор. Дали сте фен на традиционната телевизия или не – няма значение; но да гледате удобно YouTube от дивана в хола е важно. Да не забравям и задължителната следващата инвестиция – HBO Go. Почти не познавам млад човек, който да не ползва тази стрийминг услуга, но все пак тя за мен е MUST HAVE, за да живеете в хармония. А и за какво човек ще живее в къща, ако няма да се наслади на така желаното хюга усещане. За него трябват две неща – чаша мляко с какао и любим сериал.

И като казах забавления – не мога да пропусна музиката. Тя е много важна част от живота у дома за това и сме направили повечето от стаите с много класно аудио, което да отваря прекрасно звуково изживяване. Не ми се иска да изброявам марки на усилватели и колони, всеки аудиофил има своите предпочитания.

Ще препоръчам една страхотна парти bluetooth колонка, която използваме за събиранията ни в барбекюто, в градината или дори когато сме сами навън, за да слушаме хубава музика, докато се излежаваме на шезлонга в задния двор. Безжична е, силна и с чудесен бас – това е една от най-добрите инвестиции за непретенциозно парти в градината.

UE  WONDERBOOM или по-големите му братя UE BOOM или UE MEGABOOM ще ви радват с 360 градусов звук. Самата марка прави аудио за професионалисти, затова наистина разбира от качествен звук. Цените са между 200 и 400 лв. в зависимост от модела. А удоволствието е с всяка изслушана песен.

Преминавам към работната част. В къщата е важно човек да е мобилен – да може да работи в кабинета, но и в кухнята, също в задния двор с фрапе в ръка. Ето защо за мен е задължително да имаш лаптоп. С достатъчно издръжлива батерия, така, че да не си зависим от кабели; но и с добър обхват на интернет сигнала. И не на последно място – с качествен екран. Когато работя в офиса или в кабинета си използвам монитор Philips – 32 инча и тогава екранът не е от голямо значение за мен. Но къщата предполага слънце и много часове работа „на зелено“, докато краката усещат гъделичкането на райграса. Когато яркото слънце свети навън, лошият екран е проблем, дори и настроен на най-голяма яркост.

Напоследък съм влюбена в MSI от серията Prestige. Освен че има възможност за избор на цветове, серията е със супер бърз процесор. Различните модели предлагат много тънко шаси – т.е. ще бъде достатъчно лек, и не на последно място – екран с живи и ярки цветове.

Периферията. Няма какво да лъжа, любовта ми към Logitech е непреходна във времето. Докато живеехме в апартамент, всички бяхме оборудвани задължително със Silent серията на марката – мишки и клавиатури. В къщата разполагаме с въздух и пространство, но когато си свикнал на тишина – няма как да се върнеш към традиционни клик. Разбира се, за дъщеря ни избрахме без колебание тихата и младежка М350, но за организацията на нашата работа се спряхме на професионалната серия MX. Освен, че има подсветка клавиатурата (нещо абсолютно задължително за мен), комплектът мишка и клавиатура дава възможност за безжично свързване на до 3 устройства. По този начин, който да седне да работи в кабинета,   просто избира своя профил на устройството и работи, без да се налага да се свързва наново, или пък недай боже да се оплита в така омразните ми кабели.

И след като се екипирахме за работния процес – да осигурим най-важното – интернета. Къщата е с голяма площ и за това инвестицията в качествен рутер е просто задължителна. Добре е да направите консултация със специалист за това къде да поставите рутера (и колко) у дома. Най-простото правило е на права линия от него да няма препятствие – колона, стена, голям уред. След различни опити, у дома се спряхме на високия клас на Synology и най-накрая всички са доволни и щастливи.

И преди съм казвала, че без UPS на село не е добра идея. Още с нанасянето си, се доверихме на Eaton, защото държахме да сме подсигурени. А съвсем наскоро компанията представи още едно устройство, което е наистина уникално на пазара и благодарение на него – затаете дъх – ще може да имате интернет дори и да нямате ток. Ама не е ли това просто прекрасно! Защото спре ли токът, особено през зимата – просто нямате какво да правите.  Да, ако е светло навън, може да извадите старото „Не се сърди човече“ и да се позабавлявате, но ако вече е тъмно, интернетът се превръща в истинска необходимост. Особено за младата част от семейството, които не знаят как е оцелял света без wifi.

И така, дами и господа, на сцената е съвсем новият продукт Еaton 3S Mini DC UPS. На практика той дава възможност на част от уредите ни да останат захранени, въпреки липсата на ток – например рутера, или дори камерата за сигурност. И тъй като името звучи сложно – ще ви кажа, че това е една семпла кутийка, достатъчно компактна, която няма да наруши интериора на дома ви.

И така, вече можете да продължите с работата на село. От зелената полянка:-)

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара