Постите отдавна не са само религиозен обичай… В днешно време те са широко разпространен и често използван метод за бързо сваляне на тегло и съществуват в най-различни форми – периодично гладуване, гладуване през ден, 24-часов пост и така нататък…

Повечето от тях са сравнително прости за разбиране и лесни за изпълнение – обиковено просто изяждаш всичката полагаща се за денонощието храна в кратък период от няколко часа и гладуваш през останалото време. Колко е ефективно и изобщо полезно ли е това е друг въпрос.

А има и привърженици на един още по-краен подход, над който ще се съсредоточим в тази статия – водния пост.

Общо взето, името му напълно описва същността му – отказваш се напълно от всяква храна и всички други течности, освен водата. И това продължава от ден до няколко седмици.

Привърежениците му залагат на твърденията като:

 • „Изключително лесен за запомняне и спазване – просто пиеш вода“;
 • „Не се чудиш какво и по колко трябва да ядеш – просто не ядеш“;
 • „Да, има глад, но само докато коремът се свие и свикне с новия режим, не е толкова зле“;
 • „детоксикира тялото, изчиства кожата и подобрява цялостно здравето“;
 • „рестартира метаболизма и помага за по-лесно отслабване“;
 • и т.н.

Аз имам високо мнение за общата култура и знанията на моите читатели и съм сигурен, че ако си чел поне няколко други статии в сайта, знаеш че нещата с водния пост хич не са толкова розови и перфектни…

В тази статия ще обсъдим именно това – как точно влияе и не влияе на тялото водния пост, защо е нездравословен и неефективен в дългосрочен план и какъв е всъщност правилния подход за отслабване. И така, по същество:

Какво представлява водният пост?

Както вече споменах, водния пост представлява въздържане от всякаква храна и друг вид течности за определен период от време, с цел пречистване на тялото и отслабване. Колко дълго продължава това е относително – някои хора го спазват само ден, други за 2-3 дни, а понякога и по седмица и повече.

И тук не става въпрос за временно ограничение на храната, като при периодичното гладуване например, а за пълното й избягване през целия период на поста.

Хората, които го практикуват смятат, че водният пост е вид „рестартиране“ на метаболизма, което спомага за по-бързо отслабване, за пречистване и повишаване на енергията на тялото в последствие…

Защо някои хора правят водни пости?

Главно по 2 причини, част от които вече засегнахме:

 • за отслабване,
 • за „пречистване“ (детоксикация) на тялото

Ще обсъдим всяка от тях по-подробно, за да стане ясно защо всъщност нещата не стоят така, както привържениците на водния пост си мислят и какви реално са последствията от неговото спазване.

Отслабва ли се с воден пост?

Краткият отговор е „да“. Разбира се, че ако просто спреш да се храниш и избягваш всякакъв хранителен източник на енергия за определен период от време, ще свалиш тегло.

Здравословно ли е това, дългосрочен ли е ефектът, има ли опасности… това вече са съвсем други въпроси и дългият, истински отговор съвсем не е положителен, но за това след малко…

Според привържениците на водния пост нещата не са толкова прости. Според тях, за да свалиш излишното тегло възможно най-бързо и ефективно, трябва да вкараш в тялото си в режим на „кетоза“, а водният пост е (уж)

най-удачният начин да го направиш.

За да разберем вярно ли е това тяхно твърдение или не, първо трябва да знаем какво е „кетоза“. Аз вече съм й отделил самостоятелна статия, така че можеш подробно да се запознаеш с нея тук: Пълният наръчник за кетоза и кето диета.

А накратко – кетозата е метаболитен процес, при който тялото си набавя енергия не от глюкоза (кръвната захар), а от кетони. Това са водно-разтворими енергийни молекули, произвеждани в черния дроб от мастни киселини. Те поемат част от работата на глюкозата, за да захранят някои от енергийните нужни на тялото.

Но когато въглехидратният прием е ограничен и тялото не разполага с достатъчен набор от въглехидрати, производството на кетонни тела се увеличава, за да покрие енергийните нужни. Тялото постепенно се приспособява главно към

изгарянето именно на кетони

като източник на енергия и така влиза в режим на кетоза.

Това може би ти подсказва, че най-добрия начин да влезеш в кетоза е или рязко да ограничиш въглехидратния прием, или просто да го избягваш напълно и да постиш. А водния пост, разбираемо, не съдържа във формулата си никакви въглехидрати.

Когато човек влезе в режим на кетоза, започва рязко да губи тегло с темпо, което може да стигне до 3-4 кг в рамките на дни.

Затова и привържениците на водния пост смятат, че той е много по-добър метод за отслабване, в сравнение с традиционното ограничение в калориите (калориен дефицит).

И грешат!

Когато ограничим въглехидратния си прием (например с воден пост), рязко спадат и запасите на тялото от гликоген – това е първична форма на глюкозата, която се задържа в мускулите и черния дроб.

А всеки грам гликоген се съхранява във въпросните тъкани заедно с около 3 гр вода. Средностатистически мъж може да задържа до 15 гр гликоген на килограм тегло, които от своя страна задържат до 45 гр вода. Ако тежиш 80 кг, това прави общо 60*80 или около 4800 гр.

С други думи, в конкретния пример имаме до 4-5 кг тегло, дължащо се главно на

запаси от гликоген и вода.

А физическата дейност (тренировки например) допълнително повишава възможността на мускулната тъкан да задържа гликоген. Защото това е енергиен запас, а с физическото натоварване мускулатурата е принудена да стане по-ефективна в запазването му, за да бъде и по-ефективна при последващо натоварване.

Но когато, в кетоза, започнем бързо да губим тези запаси, бързо сваляме и тяхното тегло, като изглежда, че отслабване. Това обяснява бързото първоначално сваляне на тегло при воден пост и други подобни краш диети.

А в същото време, поне в началото,

запасите от мазнини,

които реално искаме да изчистим, остават общо взето непокътнати.

Накратко, колкото повече въглехидрати приемаш, толкова повече вода ще задържаш с тях. А когато приемът им е ограничен, ще сваляш тегло по-бързо и рязко.

Още нещо – при която и да е друга диета или хранителен режим във всеки един момент ще носиш в храносмилателната си система поне няколко стотин грама от все още непреработена храна. Нещо, което при водния пост просто няма как да се случи, тъй като храна не се приема изобщо. А това допълнително може да заблуди спазващия, че е свалил реално телесно тегло.

Отговор:

Така че краткият отговор на въпроса „отслабва ли се с воден пост“ е „да“. С навлизането в кетоза, водния пост може да ти осигури сваляне на до 4-5 кг тегло в рамките на дни.

Но дългият отговор на същия въпрос не е толкова позитивен. Защото теглото, което ще свалиш за този кратък период, ще е главно от вода и съдържание на храносмилателната система, а много малко от него (нищожно бих казал) ще е от реално изгорени мастни запаси.

Така че в момента, в който прекъснеш поста (а този момент идва бързо, защото никой не може да кара вечно само на вода) и започнеш да се храниш нормално, ще си възвърнеш тези няколко свалени килограма точно толкова бързо, колкото си ги свалил.

Проблеми и усложнения:

Това, разбира е, е разочароващо и демотивиращо, но в дългосрочен план има и по-сериозни, физически последствия за тялото. Какви точно?

1. Всеки път, когато се подложиш на толкова ограничаваща и крайна диета, ще губиш и по малко чиста мускулна маса. А това води до влошаване на физиката и визията на тялото,

загуба на тонус и отпускане.

Защото при гладуване тялото търси възможно най-лесно достъпните източници на енергия, а мускулната маса е много удобен такъв. При воден пост за ден едва ли ще се стигне до там, но когато периодът е по-дълъг или това се случва често и периодично, в даден момент просто няма как да избегнеш изгарянето на чиста телесна маса.

2. И нещо повече – да не забравяме, че говорим за буквално гладуване! В началото може да ти изглежда

лесно да погладуваш за ден,

всеки е изпитвал глад в даден момент. Но за съжаление в повечето случаи това гладуване също има своята цена. Много хора прибягват до сериозно преяждане след поста, за да си възвърнат загубената енергия или просто за да се възнаградят за постиженията (които, вече разбрахме – не са много реални).

А това не само ще спомогне за възвръщането на сваленото тегло, а може да доведе и до покачване на допълнително такова…

Накратко:

С воден пост се сваля тегло, но голямата част от него е от водно съдържание, немалка част ще е от чиста мускулна маса и много малка част ще е реално от изгорени мазнини.

В същото време, след спиране на поста и възвръщане на нормалния начин на хранене, шансът да

натрупаш обратно загубеното тегло,

заедно с някой килограм в повече, е изключително голям.

И ако този процес се повтаря достатъчно дълго – рязко сваляне на тегло, загуба на малко мазнини и повече чиста мускулна маса, връщане към нормалния начин на хранене и връщане на загубеното тегло, но главно от вода и мазнини – скоро ще се сдобиеш с т.нар. скини-фет фигура, към която никой не се стреми…

И така, стигаме до второто твърдение, в което привържениците на водния пост се вричат:

Помагат ли водните пости за пречистване (детоксикация) на тялото?

Подобно на предния въпрос, за да можем да си отговорим на този, първо трябва да сме наясно какво са токсините и какво е „детоксикация“.

Отново, имам подробна статия по темата за детоксикацията, в която подробно можеш да се запознаеш с нея, кога и дали е нужна: Детоксикация и пречистване на организма

А тук ще разгледаме нещата малко по-стегнато.

Токсините са вредни (отровни дори) вещества, които поглъщаме или вдишваме. В днешно време сме постоянно бомбардирани както от токсини, създадени от човека (кофеин, алкохол и др.), така и от такива, които свободно се срещат и в природата (арсен, олово, цианид и др.).

За щастие,

тялото е добре еволюирала машина,

която разполага с цял арсенал от сложни органични и химични средства да се бори с токсините и да се предпазва от тях.

За детоксикацията и пречистването на тялото главната роля пада върху черният дроб и бъбреците. Черният дроб има свойството да преобразува вредните за тялото субстанции в безвредни, които, се изхвърлят чрез урината, потта и изпражненията. Бъбреците му помагат в това начинание.

Що се отнася до връзката на водните пости с детоксикацията – поддръжниците на тази диета вярват, че тя помага на

пречистващите процеси в тялото

да вървят по-плавно, а и че пречиства тялото сама по себе си, по други начини…

Естествено, солидни доказателства зад тези хипотези няма. Всъщност, лишавайки напълно тялото си от храна по време на водния пост, се лишаваш и от важни витамини и минерали, като витамин B3, B12 и цинк например – ключови за пълноценната функция на черния дроб и бъбреците.

Отговор:

Така че отговорът на въпроса „Помага ли водният пост за детоксикация на тялото?“ е категорично НЕ.

Ако искаш да подпомогнеш детоксикацията на тялото, на първо време можеш да ограничиш вредните вещества, с които го бомбардираш, като избягваш прекомерната употреба на алкохол и цигари.

А също така и като заложиш на пълноценен и разнообразен хранителен режим, с който да си набавяш пълния набор от хранителни вещества, от които има нужда тялото, за да функционира пълноценно, включителн ов борбата с токсините.

Накратко:

Няма конкретни научни доказателства, че водните пости помагат за детоксикацията на тялото по някакъв начин.

Опасни ли са водните пости? За какво да внимаваш:

Воден пост от 1 ден едва ли има сериозни последствия или здравословни рискове за тялото. Няма да има и съществен ефект разбира се, но това вече изяснихме.

Но ако продължи по-дълго, този вид пости определено може да доведе до усложнения и крие някои рискове за здравето.

Ако до тук тази статия не те е убедила да избягваш водния пост и си решен да си пробваш късмета, ето за какво трябва да внимаваш:

 • Дехидратация:

Странно, нали? Уж се пие само вода, а има риск от дехидратация… как така? Причината е, че при нормален начин на хранене си набавяме близо 25-30% от водата за деня чрез храната. Така че ако, при нормален хранителен режим, воден прием от 2-3 л. вода на ден ни е стигал, то при водният пост същото количество може да се окаже недостатъчно, тъй като губим останалите 25-30% течности, които си набавяме по принцип с храната. И така лесно може да се стигне до дехидратация.

 • Хипонатриемия: 

или с по-прости думи – недостиг на натрий. Хипонатриемията е общо взето противоположното на дехидратацията. По време на воден пост има риск както да не пиеш достатъчно вода, така и да прекалиш с нея. Прекомерният воден прием разрежда нивата на натрий в кръвта, водейки до това състояние. Това в последствие може да доведе до сериозни проблеми като мозъчни отоцисърдечна недостатъчност и дори смърт.

 • Отклонения в кръвната захар:

Разбираемо, липсата на храна може сериозно да повлияе на нивата на кръвна захар в организма и да предизвика замайване, припадъци и други подобни проблеми. Но това е особено опасно при хора, страдащи от диабет или в преддиабетно състояние.

В заключение, за водните пости…

Да, водните пости предлагат бърз начин да се разделиш с няколко килограма. Но това съвсем не значи, че ще се разделиш с тях за постоянно. Напротив, връщането им е почти сигурно, а има и голям шанс да качиш нещо отгоре в допълнение…

Освен това се излагаш на риск не само от загуба на тонус и мускулна маса, но и от редица здравословни проблеми и усложнения.

А можеш да заложиш на по-здравословно и трайно отслабване и да избегнеш рисковите фактори от водния пост, като просто го замениш с пълноценен хранителен режим с умерен калориен дефицит и добре структурирана тренировъчна програма, които ще ти помогнат да постигнеш целта си малко по-бавно, но много по-здравословно и за дълготраен период от време.

От блога на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара