Стриите – едно от най-неприятните неща, които могат да се случат с кожата ви, наред с добре познатия ни целулит.

Но кога се появяват стрии, кого засягат и как да предотвратим появата им или да се спаравим с тях? На тези въпроси ще потърсим отговор тук.

Какво представляват стриите?

Стриите са атрофични белези, които се характеризират с липса на еластични влакна. Първоначално, когато са в ранен стадий от развитието си, имат розов или лилав цвят, който с времето избледнява до сребрист или бял.

Основните причини за появата им са свързани с еластичността на кожата и кръвообращението. Най-често са следствие от прекаленото разтягане на дермиса и епидермиса и различни нарушения в синтеза на еластин и колаген (структурните компоненти на кожата).

Кого засягат стриите?

Факт е, че и тук дамите са необлагодетелствани, като най-често появата на стрии се наблюдава по време на бременност или след раждане. Тя е почти неминуема –  90% от жените се сблъскват с проблема в този иначе хубав и важен момент от живота. Но това не значи, че мъжете са застраховани от поява на стрии.

Предпоставка и причина за образуването им могат да бъдат всякакъв вид внезапни промени, свързани с размера на тялото и теглото, без значение от пола и възрастта:

  •  При наддаване на много килограми;
  •  При рязко отслабване;
  •  Дори при бърз растеж, по време на пубертета!

Най-големият парадокс обаче е, че стриите могат да се появят и при хора, които полагат усилия да изглеждат добре и най-вече в случаите, когато го постигат!

Неприятните белезникави набраздявания по тялото са често срещан страничен ефект от силовите тренировки с тежести и кардиото. Всъщност, колкото по-добри и бързи резултати постигате във фитнеса, толкова по-голяма е и вероятността да се изправите срещу този проблем.

Изводът е, че става ли дума за стрии, то абсолютно всички сме „под прицел”!

Къде най-често се появяват?

При жените по (време на бременността) и при хората с наднормено тегло, те засягат предимно  коремната област, ханша и бедрата. При момчетата в пубертета и при хората, които тренират усилено за покачване на мускулна маса, стриите най-често се появяват в горната част на ръцете, гърдите, подмишниците и гърба.

Има ли начин да премахнете стриите?

Сигурен и 100% ефективен начин, който да премахва напълно стриите и да предпазва от появата на нови, за съжаление – не съществува! Истината е, че веднъж появят ли се, тяхното пълно премахване би било истинско чудо! Това обаче далеч не означава, че трябва да се предавате, напротив!

Превенция на появата на нови стрии и редуциране на старите

Ако сте решили да предприемете драстични промени в начина, по който изглеждате, независимо дали ще отслабвате или ще трупате мускулна маса – изберете тренировъчна програма и хранителен режим, с които това да се случи постепенно. Избягвайте рязко отслабване или покачване на тегло, заложете на по-балансиран подход, а не на поредната бърза и вредна диета.

Да, понякога процесите, които водят до стрии са и просто нямате пълен контрол над обстоятелствата. Но все пак, независимо от причината за появата им, има как да се борите със стриите. Ето няколко съвета за това:

Стъпка #1: Балансиран хранителен режим

Първата задача, която трябва да си поставите е всеки ден да приемате достатъчно вода и да осигурявате на организма си пълния комплекс от витамини, грижещи се за доброто състояние на кожата.

Специално внимание тук заслужава витамин Е, който освен да ви предпази от самото образуване на стрии, може да ви помогне и в борбата за редуцирането им, заради способността си да защитава колагеновите влакна. Не трябва да се забравят и витамини А, С и тези от B групата, които отдавна са доказали своето жизненоважно значение както за доброто състояние на кожата, така и за имунната система и пълноценната детоксикация на организма.

Стъпка #2: Грижа за кожата

Колкото по-редовно хидратирате кожата си, толкова по-малка е вероятността да се получат разкъсвания и нарушения в структурата й при неблагоприятни условия. Пазарът е залят със стотици продукти, които могат да свършат чудесна работа за основна грижа като хидратирането, които да използвате в профилактиката срещу стриите.

Проблемът идва, когато вече стриите са налице и искате да изберете продукт, чието специално предназначение е тяхното редуциране. Човек лесно може да попадне на продукт, разчитащ само на плацебо ефекта, затова е хубаво да знаете кои от кремовете са с доказан благоприятен ефект и кои – не.

Кои продукти са ефективни и кои не?

Като неефективни се отличават продукти с основно съдържание на какаово масло или такива, чиято основа се гради на различни видове пептиди и белтъчини.

Разбира се, това не означава, че имат отрицателен ефект върху кожата – тя става по-мека и гладка, но ще останете силно разочаровани, ако очаквате да подобрят състоянието на кожата, засегната от стрии.

Продуктите, които наистина са в състояние да подобрят вида на кожата, редуцирайки значително стриите, се характеризират с една от следните две съставки: ретин А (ретинолова киселина) или гликолова киселина. При проучвания, това са единствените съставки, показали значителни резултати при новопоявили се стрии, като редуцирането им е било почти напълно.

При стрии в по-напреднал стадии отново са забелязани подобрения, но не в същите размери. За редуцирането им често се налага направата на по-агресивна формула с по-висока концентрация на киселините, което може да се случи единствено след специална консултация и предписание от дерматолог!

Успехът и ефективността на тези две киселини се дължи на ексфолиращото им действие, което премахва мъртвия слой на кожата, но също и на това, че стимулират производството на колаген и еластин.

Но искам изрично да подчертая, че продуктите със съдържание на ретинолова киселина не се препоръчват по време на бременност, защото могат да навредят на плода. Употребата на тези с гликолова киселина е позволена. И в двата случая силното действие на киселината, която редуцира стриите, може да доведе и до странични ефекти, като зачервяване, парене и сериозно нарушаване на повърхностния слой на кожата. Когато използвате такъв тип продукти, имайте предвид, че третираните участъци не бива да се излагат на силно слънчево въздействие.

Стъпка #3: Лазерно лечение или оперативно отстраняване (абдоминопластика)

Ако нищо друго не помага, има и по-сериозен вариант за справяне с проблема, в краен случай. Това са така наречените високоефективни процедури или тежката артилерия в борбата срещу стриите.

Трябва да знаете, че резултатът от тези намеси в никакъв случай не е мигновен – лазерната терапия включва много процедури, а възстановяването от една операция ще отнеме месеци, изпълнени с неудобство и болка. Често постигнатите резултати са само временни, а в някои случаи дори не са налице. Фактът, че тези процедури са скъпоструващи и не обещават сигурен резултат, безспорно е недостатък. Най-обезпокоителното обаче е, че при лазерна намеса нерядко са налице доста неприятни странични ефекти, а операция като абдоминопластиката крие сериозни рискове за здравето ви!

В заключение

Магическа пръчица, с която стриите да бъдат премахнати веднъж и завинаги, няма! Но това не бива да ви пречи да опитвате. Варианти за борба с тях има, а ефктът може да ви изненада!

В много случаи стриите са просто следствие от това, че се развивате и вървите напред. Бъдете по-смирени и гледайте на тях като символ на значимите неща, които сте постигнали. Осъзнаването на тези факти може да донесе хармония в живота ви и да ви помогне да се чувствате отлично в кожата си, дори когато тя не е напълно съвършена!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара