Всеки от нас си има такива тренировки от време на време – тренировки, в които имаш чувството, че не си свършил нищо и само си си загубил времето…

Може би защото снощи не си се наспал добре, може би защото съзнанието ти блуждае в работа, задължения и проблеми или пък просто пробваш нещо ново в тренировката си, което се оказва прекалено голямо предизвикателство… А може и просто да не ти е до тренировка в момента? Спи ти се, почива ти се, мързи те? Това е напълно нормално и се случва при всеки в даден момент.

Когато тренираме, въпреки че хич не ни е до трениране, е лесно да се забравим, че дори и тези, не чак толкова ефективни и приятни тренировки, също са супер полезни за нас и не са напразни. Наистина!

Въпреки, че винаги е важно да си почиваме и трябва да послушаш тялото си, ако ти казва, че няма достатъчно сили и енергия за тренировка, то липсата на мотивация е нещо съвсем друго – и си струва да се пребориш с нея, защото дори и „най-лошите“ тренировки носят своите ползи.

В тази статия ще разгледаме именно какви са тези ползи и как да се мотивираш да се движиш и да останеш активен дори когато мотивацията ти стига само колкото да се вдигнеш от дивана, за да видиш какво има в хладилника…

Ето защо дори и слабата тренировка е ефективна:

Най-добрата възможна новина е, че независимо дали си направил посредствена тренировка, чувствайки, че си губиш времето, или невероятна 100-процентова тренировка, след която се чувстваш като олимпиец, ползите и от двете са факт!

Това, че те мързи, уморено ти е и хич не ти е до трениране, не означава, че тялото ти е извлякло по-малко ползи от извършеното движение.

Физическата активност, независимо дали човек е мотивиран да я прави или не, неоспоримо подобрява имунната система и

лекува хронични заболявания като диабет,

високо кръвно налягане и висок холестерол. Доказано е също, че упражненията увеличават нивата на растежни хормони в тялото, особено след силова тренировка. Хормоните на растежа помагат за изграждането на мускулна маса, а мускулната маса ускорява и подобрява метаболизма. Тялото започва да работи по-ефективно и на по-високи обороти.

И това съвсем не са всички ползи от тренировките! Така че, нека разгледаме малко по-подробно физическите и психическите ползи от всяка тренировка, без значение от мотивацията ти за нея:

Подсилва имунитета

Проучванията показват, че упражненията укрепват имунната ни система. Едно такова проучване отбелязва, че: „Практикуването на редовна физическа дейност укрепва имунната система, което предполага полза в отговора на тялото на заразни вирусни болести.“

Укрепва здравето

Много са и проучванията, които показват, че упражненията помагат при хронични заболявания, като тези, споменати по-горе. Мета-анализ от 2006 год. например гласи, че „изглежда има праволинейна [връзка] между физическата активност и здравословното състояние, така че по-нататъшното увеличаване на физическата активност и изграждането на добра физическа форма ще доведе и до допълнителни подобрения в здравословния статус на трениращия.

Подобрява емоционалното състояние и съня

Важно е да сме физически здрави, но емоционалното здраве и добрият сън също са от решаващо значение – а физическите упражнения са чудесни и за тези аспекти на живота. Упражненията повишават нивата на различни химикали в нашето тяло (като допамин, ендорфини и серотонин), които ни карат да се чувстваме добре. С освобождаването на тези химикали и подобрената способност да се представяме по-добре през деня, си осигуряваме и по-добър сън, а в резултат от него – и пълноценно възстановяване и почивка.

Какво да правиш, ако се чувстваш отладнал?

Първото и най-важно нещо – ти познаваш най-добре собственото си тяло. Ако си изтощен, физически те боли или вътрешният ти глас ти казва „НЕ“ – дай си необходимото време за почивка. Ако обаче този вътрешен глас е по-скоро досадно хленчене, че просто ти се спи или те мързи, отколкото истинска аларма за предпазливост, и е физически безопасно да тренираш, по-доброто решение е да го игнорираш и да направиш тренировката си въпреки това. Макар и малко по-лека.

Ако не се чувстваш в топ-кондиция за тренировка, е добра идея да намалиш натоварването за деня и да направиш тренировка, но не с максималното натоварване, на което си свикнал. Например, при силовите тренировки си осигури лек до умерен интензитет. При бягане или други кардио дейности, ако си уморен или немотивиран, техниката на бягане може да се влоши, което е предпоставка за наранявания, така че в тези случаи може да заложиш на по-леко натоварване – като

разходка, колоездене или малко домашно кардио.

Освен това, здравето винаги е на първо място и трябва да се грижиш преди всичко за него. Ако страдаш от хронично заболяване, умората и отпадналостта може да са знак за притеснение и е добра идея да направиш справка с личния си или лекуващ лекар, за да се увериш, че е безопасно да продължиш с физическото натоварване и как точно да подходиш към него.

Как да намериш своята мотивация?

През по-топлите месеци ставането от дивана и зареждането с позитивна енергия и желание за движение е доста по-лесно. Мотивацията се намира дори и след кратка разходна навън, на въздух. А дори кратката разходка е по-добра тренировка от нищо-правенето. Така че през пролетта и лятото е лесно човек да намери желание и мотивация да се раздвижи.

Проблемите обаче стават по-сериозни през студените месеци.

Проучванията показват, че спортуваме навън много по-рядко през есента и зимата, отколкото през пролетта и лятото, и това е напълно логично. Замени предишния слънчев сценарий с мрака и студенината на есента и зимата и излизането от вкъщи вече става с доста самоубеждения и сила на волята… Какво да правиш в такива моменти?

В такива моменти не трябва да забравяш, че обикновено най-трудната част от тренировката е просто да започнеш. Ато ти е трудно да се мотивираш да направиш пълноценна тренировка, то започни само с кратки, леки упражнения или не-натоварващо движение. Това е ключово, защото често мислим за нещата на принципа „всичко или нищо“, а не е нужно да е така. Не искаш да правиш обичайната си едночасова тренировка? Замени я с 30-минутна сесия вкъщи.

Ефектът може да e по-слаб, но ще го има.

Ще се чувстваш по-добре след края й, защото си направил нещо. Енодрифините пак се отделят, метаболизма пак работи, изгаряш калории и мазнини, разработваш мускулатурата… Общо взето, дори и слабата тренировка си остава тренировка!

А и в общи случай – след 2-3 такива тренировки и ефекта от тях, бързо ще намериш достатъчно мотивация да се върнеш към обичайната си тренировъчна програма и да „вдигнеш летвата“.

В заключение…

Нормално е и напълно човешко да не се чувстваш мотивиран да тренираш понякога. Особено през по-студените месеци и при по-натоварен график.

Въпреки това, ползите от редовната физическа активност са неоспорими и не си заслужава да се отказваш от тях, само защото ти липса мотивация. В такива случаи е по-добре да заложиш на по-лека и по-кратка тренировка, дори на нещо семпло, като разходка навън сприятели, от колкото напълно да пренебрегнеш движението си.

Винаги си напомняй, че дори и слабата, кратка и лека тренировка, си остава тренировка и тялото ти ще почерпи ползите от нея.

Източник: Сайтът на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара