Факт. При появата на нова диета или режим на хранене много от нас се втурват да я спазват. А след това често се упрекваме, че сме станали жертва на модата. Защо?

Ето 4 много популярни диети, в които първо се влюбихме, а после развенчахме.

Диетата на Аткинс

Какво представлява?

Пикът на популярността на тази диета беше в началото на 2000-те, когато според статистиката всеки 10-ти сред всички спазващи режим, се хранеше по системата, разработена преди половин век от кардиолог Робърт Аткинс.

Основната идея на диетата е почти пълен отказ от въглехидрати и хранене основно с протеини и мазнини. Чрез намаляване на приема на въглехидрати от храната, тялото трябва да преструктурира метаболизма си. Въглехидратите са основният източник на енергия за организма и при недостига им тялото гори от запасите си. След като всички въглехидрати „изгорят”, тялото трябва да използва за енергийните си доставки мастните резерви: това е моментът, когато започва дългоочакваният процес на намаляване на теглото. Килограмите се топят бързо.

Защо я харесвахме?

Ясна, лесна и ефективна (първите резултати се забелязват след 3-5 дни). Освен това с диетата на Аткинс винаги бяхме сити. Защото той забранява само алкохол, захар, брашно, зърнени храни, ориз, картофи, бобови растения, плодове.  Всичко останало е разрешено!

Защо я проклинахме?

Мнозина отчитаха, че докато се хранят по Аткинс се чувстват слаби и замаяни. Това са симптоми на кетоза, състояние, при което тялото започва да произвежда вредни химикали поради липса на глюкоза. В допълнение, излишъкът на протеин с липса на въглехидрати е много вреден за бъбреците. И накрая, поради тази диета, храносмилането е нарушено, появява се запек, тялото получава доза от токсини, които се опитва да отделя през кожата. Здравей, акне!

Диетата на Монтиняк

Вместо да се броят калории, Монтиняк избира храни въз основа на техния „гликемичен индекс“ или нивото на кръвната захар, което те причиняват. Той твърди, че захарта стимулира свръхпроизводството на инсулин, което води до натрупване на телесни мазнини. Вредните продукти според Монтиняк са тези, които водят до повишаване на нивата на кръвната захар. Колкото по-висок е индексът, толкова по-вреден е продуктът. Малцът (110), глюкозата (100), пържените картофи, белият хляб (95) заемат първите места в таблицата. Морковите (85) и медът (80), в които гликемичният индекс е дори по-висок от този на млечния шоколад (70), попадат в същата компания. Полезни продукти според Montignac: соя (15), гъби (15), зелени зеленчуци (5) и… черен горчив шоколад (22).

Защо я харесвахме?

Тази диета не е вредна за здравето. Теглото намалява бавно, но сигурно, а списъкът на разрешените продукти е толкова голям, че препоръчваните 5-6 хранения на ден са разнообразни и вкусни. В допълнение, състоянието на кожата и косата се подобрява значително, тъй като изобилието от фибри действа върху тялото като детоксикационен курс.

Защо я проклинахме?

Много от спазващите я са забелязали, че въпреки загубата на тегло, общото състояние при спазването на диетата на Монтиняк става депресирано. Постоянна тъга,  раздразнителност и песимизъм – истински страничен ефект от подобна хранителна система, защото сладоледът, шоколадът, десертите, чипсът, ядките и алкохолът са абсолютно забранени.

Диетата на Дюкан

Диетата на Дюкан се основава на консумацията на протеинови храни. Тази енергийна система се състои от 4 етапа, първите два от които са насочени директно към намаляване на теглото, а третият и четвъртият – към стабилизиране на новото тегло. Всеки етап има свой собствен списък от продукти.

Защо я харесвахме?

Основният принцип – разрешените продукти не са ограничени по количество. Не броите калории, не мерите порции. Освен това, тази диета не предизвиква странични ефекти: както храносмилането, така и нервната система не са подложени на прекомерни ефекти. Звучи идеално?

Защо я проклинахме?

Диетата на Дюкан не може да се прави до средата.  Нарушаването на някое правило може да развали целия ефект и да сведе резултатите до нула. Ние не сме роботи. И нервите ни не са железни. Вторият проблем е, че след диетата на Дюкан метаболизмът наистина се променя и някои хора спират да усвояват мастноразтворимите витамини. На първо място – витамини А, Е и D, което означава, че калцият също се абсорбира слабо. Е, последствията са ясни: бръчки, суха кожа, дразнене, кариес, крехки кости…

Кремълската диета

Кремълската диета се базира на американския труд, наречен „Условия за ефективно хранене, използвани в рациона за военните и американските астронавти“. Основният принцип на диетата е минималният прием на въглехидрати, които служат като източник на енергия за организма. След като приемът на въглехидрати е ограничен, тялото компенсира дефицита им, като използва мастни отлагания. Напомня ви на Аткинс? Точно така, основният принцип е един и същ …

Защо я харесвахме?

Коя друга диета ви обещава да ядете „на корема“ пържено месо, пушена наденица и бъркани яйца с мас и в същото време да отслабнете? Но най-интересното в диетата е липсата на забрана за алкохол! Това означава, че можете спокойно да ходите на партита и да не се ограничавате там. А килограмите изчезват. Да пием за това!

Защо я проклинахме?

В допълнение към прекомерното натоварване на бъбреците, кремълската диета изкарва от ритъм и черния дроб. В допълнение, въглехидратите в нея са толкова ограничени, че тялото в търсене на глюкоза не само разгражда мастните депа, но буквално поглъща и протеините, които изграждат мускулите. Отслабването при Кремълската диета се дължи и на мускулната тъкан. След края на диетата изгубените скъпоценни мускули бързо се заменят с мазнини. Теглото се връща, но това не е теглото, което е било преди диетата – съотношението на мускулната и мастната тъкан се променя значително. Ами сега?

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара