Сравняват „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли с „1984“ на Джордж Оруел. Двете книги са писани по едно и също време-през тревожните тридесет години на 20-ти век, които са затворени между две световни войни, през които още се чува зловещият тътен на крайцера „Аврора“, над които хвърля тежка сянка Голямата депресия.

Те обаче са различни, поне на пръв поглед.

Мрачният шедьовър на Оруел е антиутопия. Той описва общество, живеещо в условията на несъществуващ, дехуманизиран и нежелан свят.  Смазан от насилие и страх, дезинформиран, с постоянно променящи се понятия, с деформиран език и мислене. Този свят, макар и измислен, вече се състоя – в Съветския съюз на Сталин и в Третия райх на Хитлер.

„Прекрасният нов свят“ на Хъксли започва като утопия. Той  разказва за желан и съвършен, мечтан свят, решен в традициите на Томас Мор, Томазо Кампанела и Франсис Бейкън. Романът е написан след пътуването на автора до Съединените щати и изразява увереността му, че Европа скоро ще се американизира. „Това, което става в Америка е преоценка на ценностите, радикална промяна, към по-лошо, на установените стандарти“.

В света на Хъксли основният принцип е щастието. В него няма болести, старост, мизерия и войни, а общото благо е поставено над личното. И всичко това се постига без насилие. От него няма нужда. Прекрасните нови хора още от ембриони са програмирани, чрез генна модификация и хипноза, да харесват мястото си в обществото, да обожават работата, за която са предопределени, да изпитват само положителни емоции, да са наясно колко наркотици са им нужни за това.  Тяхното верую е: всеки да принадлежи на всички и да знае, че е противозаконно да се наслаждаваш на самотата.

И тук утопията се превръща в антиутопия. Новите хора не трябва да правят избори и чрез тях да създават себе си, не трябва да бъдат различни от другите.

За щастието си те плащат висока цена. И тя е липсата на вяра, религия и Бог, защото те търсят как да разрешат конфликта между тук и сега и там и вечността. И тя е липсата на изкуство, защото то се ражда от болката и страданието.

Макар и измислен, „Прекрасният нов свят“ също може скоро да се състои. Никак не е случайно, че романът на Хъксли беше поставен през миналата година на трето място в списъка на най-опасните книги, забранени в Съединените щати.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара