Мария Донева е филолог и читател. Драматург е на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора. Автор на 14 книги със стихотворения и една с разкази. Била е учителка по български език и литература в професионална гимназия. Пише текстове за песни – в тази област най-успешният й проект е „Джазът пее на български“. Води младежки литературен клуб „Без заглавие”. От години се занимава с арт-терапия и е писала и поставяла пиеси заедно с деца и възрастни с психични заболявания и ментални увреждания в различни институции. Най-новият театрален проект, по който работи, е съвместно с театрална група „Виж” към Съюза на слепите в България. Има блог, в който освен своите текстове в проза и поезия публикува отзиви за книги и спектакли. Шие кукли и други играчки. www.mdoneva.com

Какво четете в момента?

Започнала съм няколко книги, но през повечето време шия играчки, а шиене и четене не вървят добре заедно. Затова винаги нося в чантата си книга и чета в автобуса, докато чакам пред кабинета на личния лекар или когато човекът, с когото имам среща, закъснява. Момент да погледна. В момента в чантата ми е „Творческо писане за мечтатели” на Росела Калабро. Взех я с надеждата да взема идея за някое от заниманията на литературния клуб, който водя.

Коя е книгата, която бихте препоръчали на приятелите си да прочетат?

Преди няколко дни препоръчах „Граматика на фантазията” на Джани Родари, прекрасна книга, забавна и полезна. Пак преди няколко дни гостувах в едно училище и препоръчах на децата поезията на Иван Методиев, Валери Петров, Борис Христов, Добромир Тонев, Георги Рупчев. Казах им да научат поне едно стихотворение, за да си го имат винаги, да си бъде тяхно, винаги с тях. Така ще могат да го казват в подходящи моменти – то няма да се изхаби.

 Коя е любимата ви детска книга?

„Невидимото дете” на Туве Янсон.

Коя книга ви кара да се заливате от смях?

„Манюня” на Нарине Абгарян.

А коя ви разплаква?

Неотдавна препрочетох за пореден път „Златният храм” на Уилям Голдмън и плаках. Потресе ме „Да продължиш нататък”, отново на Нарине Абгарян, красива и много мъчителна книга. Обичам книгите, които ми помагат да плача, така се освобождавам от мъката и после ми просветва.

Коя е книгата, която се е предполагало, че трябва да ви хареса, а въобще не ви е допаднала?

Книгите на Ромен Гари. Убийте ме с камъни, това е положението. Няколко пъти опитвам, не става. Живот и здраве, ще продължа да дерзая.
Има и други книги, които са ми се опъвали, аз и не настоявам прекомерно – така или иначе няма да успия да прочета дори малък процент от книжнината на човечеството. Но някои от най-любимите ми приятелки обожават Ромен Гари. Пък аз…

Коя е книгата, която бихте искали вие да сте написала?

Искам да прочета още много хубави книги, да ги намеря в точния момент. Или те да ме намерят – книгите правят това понякога. Това е, което бих искала.

Коя е героинята, с която най-много си приличате?

Искам да съм Снусмумрик, искам да съм и мама Муминка, а най-често съм ентусиазиран, но доста плах Муминтрол.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара