От трънките, глогинките и шипките се прави питие, което съчетава сполучливо лечебните им качества. Хора с оплаквания от страна на храносмилателните органи е целесъобразно да увеличат съотношението на трънките в питието, при сърдечно-съдови оплаквания трябва да преобладават глогинките, а често боледуващите от простудни заболявания трябва да увеличат процента на шипките.

Особено полезно е питието през зимните месеци като източник на толкова необходимия през този сезон витамин С. Ако се спази даденият по-долу начин на приготвяне, витамин С се запазва в голяма степен. За това спомагат и таниновите вещества, каквито в питието има в достатъчно количество, и прибавянето на лимонена киселина, която го стабилизира. От останалите витамини, съдържащи се в плодовете, практическо значение има и витамин Р. Витамин К, витамин Е и провитамин А в напитката няма, защото те са водонеразтворими, а витамин В1 В2 и РР са в малки количества. Почти всички биологично активни съставки на плодовете минават в питието.

Напитката се приготвя по следния начин:

В стъклена дамаджана от пет литра се поставят 1,5-2 кг смес от пресни шипки, трънки и глогинки (или 0,7-1 кг изсушени) и се долива с престояла или преварена вода, 250 г захар и една чаена лъжичка лимонена киселина. Около 1/10 от обема на дамаджаната се оставя празен. Запушва се неплътно и се държи при стайна температура на защитено от светлината място. Готово е след 4-6 дни.

В никакъв случай да не се прибавя грозде или шира, с цел да се подобри цвета и ферментацията, както правят някои при приготвяне на шипково вино. Гроздето съдържа ензима аскорбиноксидаза, който разрушава бързо витамин С.

Не бива да се прибавят за ароматизиране и някои плодове,

като дюли и ябълки, защото съдържащите се в тях ензими също намаляват количеството на този химически не много стабилен витамин.

Разбъркването трябва да става през ден чрез внимателно обръщане на съда със запушалката надолу. Тъй като витамин С е неустойчив на светло и в присъствие на въздух, дамаджаната трябва да се държи на тъмно, а при приготвяне на питието да се използва преварена вода, от която въздухът се е отделил.

В съда с напитката се извършва слаба алкохолна ферментация, при която се образува малко етилов алкохол (колкото в бозата) и въглероден двуокис.

След като изпиете течността

от дамаджаната, може отново да прибавите захар, лимонена киселина и вода и така плодовете да се използват два-три пъти. Това е възможно, защото веществата в клетките намаляват с всяко ново добавяне на вода, но не се извличат напълно.

Цветът, вкусът и ароматът на напитката са превъзходни, но по желание може да се подобрят още чрез прибавяне на дренки, зрели плодчета от кисел трън (недозрелите горчат), касис, зелени орехчета. Споменатите плодове съдържат стабилизатори на витамин С, а не вещества, които го разрушават.

От трънките, глогинките и шипките може да се приготви и хубаво плодово вино, като се прибави повече захар и дамаджаната се запуши с ферментационна запушалка. Оставя се да престои, докато спре ферментацията. Полученото вино може да сс шампанизира.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара