Тригодишният ми опит в отглеждането на някои зеленчуци на балкона на жилището се оказа успешен, затова искам да го спо­деля. Започнах с прораснали глави лук (през зимата той бързо прораства в жилищата с парно отопление).

Засаждах го в плас­тмасови кофички от кисело мля­ко, които поставях на светло мяс­то в кухнята. Оказа се, че така винаги мога да разполагам с ня­колко глави лук със свежи зелени пера, които използвам най-често за салата. Например няколко сварени картофа, към които са при­бавени малко маслини, доматено пюре и зелен лук, са винаги добре приети на нашата трапеза.

Напролет пренесох отглежда­нето на лука на балкона. На големия южен балкон на нашето жилище поставих няколко плас­тмасови сандъчета, в които преди това отглеждах цветя. Напълних ги с тор, който се продава в цве­тарските магазини, полях ги с достатъчно вода и засадих арпаджик в редове на разстояние 5 см. След няколко седмици той поникна, започна да расте и вече можех често да разполагам с пре­сен лук.

Окуражих се от първия си успех и реших да си произведа лук чрез семе. Купих едно пакетче семе от лук. В малка плоска чинийка поставих парче бархетен плат, налях вода на ниво малко над плата и на сипах отгоре съвсем малко от луковото семе. За две денонощия семето набъбна, след което го засях в сандъчетата на балкона. От опит установих, че пръстта в сандъчето трябва да се напои до­статъчно с вода и след това вни­мателно с ръка да се разпръснат набъбналите семена на разстоя­ние 8-10 мм едно от друго. След това покривах семената с пласт сух тор, дебел около 1 см. Така засято, семето има необходимата влага за вегетация, без да се отмие, което става, ако се полива горният пласт земя.

Когато лукът порасне до 9-10 см, изваждам го внимателно с пръстта от сандъчето и го разсаждам в други сандъчета, в ре­дове, на разстояние 5 см, като спазвам всички изисквания за разсаждане на открит терен. За да имам през целия топъл период на годината пресен лук, аз правя разсаждането през интервали от 3-4 седмици; така всеки месец имам лук в различни стадии на развитие – подготовка на семе, разсад и посаден лук.

През зимата засаждам в саксии няколко корена магданоз и джоджен и няколко глави целина, които купувам от пазара. По то­зи начин осигурявам, макар в минимални количества, от тези зеленчукови подправки.

Напролет на територията на моята балконска зеленчукова градина, по описаната за семето на лука технология, засявам чуб­рица и маруля, както и семе от магданоз – той не се разсажда.

Грижите при отглеждането на тези зеленчуци са стандартни – редовно поливане и периодично разрохкване на пръстта. Хими­чески торове не използвам, но обогатявам пръстта, като доба­вям нови количества земя за цве­тя или малко оборски тор.

Споделяйки своя скромен опит в отглеждането на зеленчуци, ис­кам да добавя, че това мое на­чинание съвсем не е за сметка на красотата. Защото наред със зе­ленчуците на моя балкон има здравец, бегония, босилек и други цветя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара