Силно зачервена кожа

Не се излагайте прекалено на слънце, особено пролет. Не се мажете и с кортизонови препарати, те водят до атрофия на кожата и разширяват малките кръвоносни съ­дове. Подходящи са ланолиново-восъчните кремо­ве с добавка на цинков оксидат и перувиански бал­сам, а в по-тежките слу­чаи –  и на ихтиол. Ако носът ви е зачервен, из­бърсвайте го с лекарст­вен камфоров лосион. Мажете го с цинк-ихтиолова паста, употребявай­те подсушаващи пудри, които може да ви предпише дерматолог.

Сухата кожа

Когато миете лицето си с варовита вода, не я омекотявайте с боракс или глицерин. По-добре е да поставите във водата торбичка от марля с трици – за няколко ми­нути. Пускайте триците в гореща вода, но се из­мийте след охлаждането й.

При суха и чувствителна кожа не се правят компреси (горещо и студено). Не обтривайте лицето с лед, не по­лзвайте лимон и парна баня. Ако това все пак се налага, не бива да продължава повече от 5-6 ми­нути.

Погрешно е и лицето да се маже само с витамин „А“, както правят много жени. Добре е ампулата витамин А или Е да се смеси със сметана, изва­ра или крем за лице.

Акне

Никога не стискайте и не чоплете връхчетата на пъпките. Широките пори и черните точки се почистват с парна баня и сапунена фрикция. Голе­мите черни точки (комедони) се отстраняват само от козметичка след гореща процедура. Масаж при младежки пъпки се прави с пудра от сяра и цинк. И никога мазнина! Не ползвайте кремове по чужди рецепти, макар заболяването да е едно и също. В никакъв случай не прибягвайте до кортизо­нови кремове. Не сти­скайте с пръсти и белите зрънца (милиуми). Те се отварят с електрическа игла. Ако имате младежки пъпки, не мийте лицето си със студена вода. Из­ползвайте топла и са­пун – сутрин и вечер Правете си маска с хума, вода и няколко капки ли­мон. Сутрин пудрете лицето си със сулфакол. Може и към обикновена­та пудра да прибавите сяра на прах.

Бенки и брадавици

Често се мажат с екс­тракти от билки, с адски камък, киселини, основи. Бенки „на краче’ се връз­ват с конци. Резултати­те са изгаряния, възпале­ния, може да се стигне и до злокачествено израж­дане. Преди подобни ин­тервенции трябва да се съветвате с лекар. На­пример множеството брадавички по шията се премахват лесно и неболезнено чрез електрокоагулация с електрическа игла. Отстраняването им по този начин не крие рискове.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара