Компресите в козметиката са отлично средство при уморена, повяхнала, лошо кръвоснабдена и суха кожа, но действат превъзходно и на мазна, широкопореста кожа. Горещите компре­си размекват роговия слой, по­чистват порите и подобряват кръвообращението. Студените компреси успокояват възбудена­та и възпалена кожа, освежават я и я тонизират.

И в двата случая прибавянето на билки увеличава възможностите да се почисти и стегне ко­жата, да се разширят кръвонос­ните съдове, да се премахне сър­бежът. Билковата запарка се при­готвя от една шепа избрани бил­ки и 1 л вода. Билките се заливат с кипящата вода и се оставят 10 минути да се запарят. Прецеждат се. Приготвя се отделен съд със студена вода и две чисти кърпи. Едната кърпа се потапя в горе­щата билкова вода, като се дър­жи за сухите краища, а се напоява само средата. Изцежда се.

Върху предварително почистеното лице се поставя толкова гореща кърпа, колкото може да се понася. Компре­сът остава  5-10 минути на ли­цето. Веднага след това втората кърпа, напоена в студената вода, се поставя на лицето за 3 до 5 минути. Процедурата с двете кърпи се повтаря три пъти.

Пра­ви се в легнало положение, при напълно отпуснато тяло, като се диша бавно и дълбоко с корема. За да се поддържат водите при необходимата температура, в студената вода се пускат парчен­ца лед, а горещият съд се поставя върху котлон, включен на най-слабата степен. Кърпата се по­ставя така, че да остане отвор на носа за дишане.

Веднага след процедурата умо­рата е изчезнала от лицето, то е свежо и розово.

Според японските лекари осо­бено полезни са горещите компреси при стягане и болки в ра­зменете поради продължителна работа в седнало положение.

Горещи компреси не се правят при кожа с червени жилки, при общо зачервена кожа, при въз­палена или раздразнена кожа. Не ги понася и сухата чувствителна кожа. В тези случаи са подходя­щи компреси с хладка билкова вода.

Кои билки най-често се при­лагат в козметичната практика?

Листа от роза. Тонизират, из­глаждат и успокояват всяка кожа. Прави се запарка от 2 шепи листа от рози в 1 л кипяща вода. Оста­вя се 10 минути настрана от огъ­ня, после отново се загрява, без да заври. Прецежда се.

Невен. Има силно лечебно дей­ствие. Успокоява, дезинфекцира, помага да зарастват раните. На­малява мастната секреция на ко­жата. Прилага се при всяка кожа, но най-вече при мазната.

Жълт кантарион (Звъника). По­чиства, иросветлява и освежава кожата. Лекува малки наранява­ния. Прилага се при мазна, ши- рокоиореста, груба и нечиста ко­жа.

Копър. Полезен е при суха, гра­пава, лющеща се кожа. Изглаж­да я.

Магданоз. Действа противо­възпалително, успокояващо. Подобрява кръвообращението. По­лезен е при свръхраздразнена, „неспокойна“ кожа.

Мента. Прилага се при мазна, нечиста, широкопореста кожа, кояго стяга и изглажда.

Мащерка. Отваря и чисти по­ри че, регулира мастната секреция. Прилага се при нечиста и възпалена кожа.

Маточина. Освежава вялата, застаряваща и отпусната кожа. Препоръчва сe за компреси и при мигрена.

Лайка. Подходяща е за всяка кожа. Влияе особено благоприят­но върху суха и лющеща се кожа. Избелва я, почиства, успокоява, действува противовъзпалително.

Липа. Подобрява кожната обмяна. Почиства кожата, освобождава я от токсичните продук­ти. Подходяща е за всяка кожа. Добра е комбинацията на липа с лайка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара