Помните ли момчето, което мечтаеше да стане като баща си – опитния боцман, и да обикаля по моретата на кораб с български флаг? Навярно всеки се сеща за лицето на малкия Иван Ласкин, който дебютира в киното с ролята си на Васко да Гама в едноименния сериал от 80-те. Днес е време да си спомним за „Васко да Гама от село Рупча” – книгата на Братя Мормареви, вдъхновила създаването на филма, с който пораснахме.

Print

Васко и Женя живеят във Варна и са омаяни от морската романтика, което не им пречи да замислят и изпълняват обичайните за деца славни пакости. Когато намират изоставена лодка на варненския бряг, решават да я стегнат и пребоядисат и да станат истински морски вълци. За беда този план пропада (или по-точно потъва), а скоро след това огорченият Васко сключва бас, който е много трудно да изпълни – че може да тръгне с баща си, боцман на кораба „Елена”, на поредното му плаване. Разбира се, не всичко е само детска гордост – намесено е момиче, а влюбените момчета са способни на всякакви подвизи.

„Васко да Гама от село Рупча” е един от легендарните романи на писателското (и кино!) дуо Братя Мормареви и втората тяхна книга, която ИК „Сиела” предлага с твърди корици на българските читатели, допълнени с изключителните илюстрации на Дамян Дамянов. След като „Войната на таралежите” бе неколкократно допечатвана и отново се изкачи в класациите за най-добре продавани книги в българските книжарници, „Васко да Гама от село Рупча” е втората книга, която ще погъделчка спомените ни с непринудения си хумор.

Едва след като създават няколко филма, Братя Мормареви признават колко важна е станала детската литература за тях и споделят, че „пишем за възрастни, но с герои деца“. А сега, 30 години по-късно, тези вече пораснали деца ще подарят на своите наследници приключенията на Васко във Варна и в открито море.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара